Ako vybrať domácu pekáreň

Chlieb patrí k základným potravinám a hoci nie je drahou záležitosťou, ľudí odjakživa priťahovalo piecť si vlastný bochník doma. Klasickú domácu pec má však doma málokto a v rúre to nie je to pravé. Výrobcovia domácich spotrebičov nám preto prinášajú samostatnú pekárničku, ktorá chleba nielen upečie podľa predstáv, ale spraví za vás doslova všetko. Na trhu je však množstvo typov, niektoré sú multifunkčné, a tak si treba dobre premyslieť, čo od pekárničky očakávame.

Ako vybrať domácu pekáreň

Rýchly sprievodca pri výbere domácej pekárne

  • V prípade, že tvoríte väčšiu domácnosť, pekáreň sa naozaj môže zísť. Okrem chleba si totiž môžete upiecť aj pečivo, či dokonca pripraviť džem. Preto je dobré pozrieť si počet programov, ktoré pekáreň ponúka.
  • Pekáreň sa dá využiť aj ako hnetač cesta. V určitom zmysle môže teda nahradiť kuchynského robota.
  • Pozornosť by sme mali venovať aj veľkosti pekárne, najmä vzhľadom na miesto na kuchynskej linke.
  • Počet hnetacích hákov nie je dôležitý – cesta totiž nie je toľko, aby sa nedalo premiešať aj  pomocou jedného háku.
  • Domáca pekáreň môže byť veľkou výhodou pre ľudí, ktorý majú bezlepkovú diétu. Takéto pečivo totiž nie je dostupné úplne v každom obchode.

Základné parametre pri výbere domácej pekárne

Pred kúpou pekárne na chlieb je dobré sa pripraviť na to, že chlieb z domácej pekárničky má iný tvar na aký sme zvyknutí. Ide skôr o tvar tehličky ako bochníka, čo sa odráža od typu formy, v ktorej sa chlieb pečie. S tým súvisí aj tvorba kôrky. Na klasickom bochníku je kôrka chrumkavá všade okrem dolnej časti, teda po celom obvode. V prípade chleba z domácej pekárne je to však len navrchu, pretože na stranách, aj na spodnej časti, sa dotýka nádoby. A kôrka je vtedy iná, respektíve jemnejšia, a tak trošku i menej chrumkavá.  

Využitie

Ak sa chceme zamerať iba na pečenie chleba, volíme jednoduchšie typy, ktoré sú určené špeciálne na tento účel. Existujú však aj rozšírené typy, v ktorých pripravíte okrem koláčov i džemy a šťavy. Podrobnejšie sa využitiu venujeme v kapitole „Typy domácich pekární“.

Pekáreň môžete využiť nielen na pečenie, ale aj samostatne na miesenie cesta. Nahradí tak prácu kuchynského robota s hnetacími nástavcami. Týmto spôsobom si môžete umiesiť cesto na akékoľvek iné pečivo, ktoré potom dopečiete v klasickej rúre, ak je to výhodnejšie.

Veľkosť chleba

V zásade nejde o veľkosť samotnej pekárne, ale o veľkosť formy na chleba. Treba si teda premyslieť, aká veľkosť chleba je pre nás najvhodnejšia. Ak máte väčšiu rodinu, potom voľte pokojne väčšie typy, ktoré sa pohybujú do 1,800 gramov. V prípade jedno, či dvojčlenných domácností, voľte menšie typy, ktoré začínajú od 500 gramov.

Rozmery pekárne

Pri kúpe pekárne je vhodné popremýšľať aj nad jej skladnosťou. Väčšie pekárne na chlieb môžu mať aj rozmer podobný vysávaču, a ten veru len tak do police nevmestíte. Ich hmotnosť je v rozmedzí 5 až 8 kilogramov.

Pri pečení sa odporúča postaviť pekáreň na stabilné a bezpečné miesto, nakoľko fáza pečenia má poriadne vysoké stupne teploty. Predídete tak nešťastným náhodám či úrazom.

Programy a režimy domácich pekární

Dôležitou vlastnosťou pekárne sú jej programy, alebo, lepšie povedané, režimy. Niektoré pekárne sú stavané primárne len na pečenie chleba. Spravidla drahšie typy domácich pekární však majú oveľa väčšie možnosti – a teda i rozšírené funkcie.

Nadstavbovými funkciami a využitiami je i príprava džemov v nádobe, kde sa oficiálne má pripravovať chlieb. Vytvoríte si však i šťavy, alebo špeciálne bezlepkové pečivo pre alergikov na múku. Bezlepkové pečivo si totiž vyžaduje inú prípravu, a preto aj pekárne bývajú zvlášť označené, že podporujú tento typ pečenia.

V domácej pekárni sa však dá pripraviť aj pizza či rôzne typy pečiva z kypriaceho prášku. Na to však potrebujete kuchársku knihu s receptami do domácej pekárne.

Spotreba

V prípade pekární sú údaje o spotrebe či príkone trochu skreslené. Zariadenie totiž nepracuje celý čas na plný výkon. Počas kysnutia je to napríklad len minimum energie. Od nasypania múky až po vybratie chleba pritom pekáreň minie asi 0,4 kWh.

Ďalšie parametre výberu domácej pekárne

Funkcie

Okrem spomínaných možností ako samostatné hnetenie cesta, či príprava bezlepkového chleba, sú tu však aj iné typy funkcií.

  • Pekáreň by mala obsahovať viacero možností nastavenia teploty.
  • Odložený štart – zväčša je základnou výbavou pekárne. Ide o možnosť nastaviť si čas pečenia na hodinu, v ktorej vám to najviac vyhovuje. Napríklad, ak si želáte zobudiť sa ráno na vôňu čerstvo upečeného chleba, zvolíte čas pečenia v nejakú rannejšiu dobu.
  • Automatický dávkovač surovín – chlieb či pečivo sa môžu pripravovať aj s viacerými extra prísadami. Existuje preto možnosť nastaviť si dávkovanie surovín automaticky a vy jednoducho prídete až k hotovému chlebíku.
  • Sklopné hnetacie háky – háky na hnetenie cesta sa väčšinou zapečú do chleba a potom ich treba po upečení vybrať. Niektorí výrobcovia však pridali funkciu, kedy sa háky po uhnetení sklopia a chlieb ostane bez dierok. V prípade pekární nie je počet hnetacích hákov veľmi dôležitý. Masa na chlieb totiž neobsahuje toľko cesta, aby si s ním neporadil aj jeden hák. Existujú preto verzie aj s jedným, ale i s dvoma hnetacími hákmi.

Ako sa pečie chlieb v domácej pekárni

Chlieb sa dá pripraviť dvoma spôsobmi. Cesto si môžete pripraviť podľa vlastného receptu alebo si kúpiť rovno hotovú zmes na prípravu v prášku. Na internete si však môžete nájsť rôzne recepty obohatené o skúsenosti gazdiniek.

Výhodou pekárne na chlieb je však fakt, že pri nej nezašpiníte kuchynskú linku, dokonca ani riady. Pekáreň totiž zvládne i hnetenie cesta. Všetko sa teda deje od začiatku do konca vo vnútri zariadenia. Vašou jedinou úlohou je zadať správny pomer ingrediencií do formy na pečenie. Pekáreň po vyhnetení nechá cesto i vykysnúť a napokon ho upečie.

 

Publikované: 12. 02. 2016

Vyberáme z NAY magazínu

Všetky články NAY magazínu

Hore