Ako vybrať kávovar
Najväčšou výhodou kávovarov je rýchla a profesionálna príprava chutnej kávy v najrôznejších variáciách. Ak teda patríte medzi kávičkárov a navyše aj fajnšmekrov, tak by vám moderný kávovar doma, či v práci chýbať nemal. Pri jeho výbere si však musíte odpovedať na niekoľko základných otázok, vrátane toho, akú kávu uprednostňujete. Filtrovanú, espresso alebo cappuccino?
Čo od kávovaru očakávať?
Kávovar je určený na rýchlu a jednoduchú prípravu chutnej kávy. Stroje dokážu pracovať s kávami v rôznych podobách. Mletá, zrnková, prípadne balenia v kapsuliach. Každý výrobca predpokladá, že sa bude káva z jeho strojov piť častejšie, a preto pridávajú technológie, ktoré sa starajú o to, aby ani časté používanie neovplyvnilo kvalitu uvarenej kávy.
Rýchly sprievodca pre výber kávovaru
- Pokiaľ vám pri príprave kávy nevadí dlhší čas a manuálna obsluha kávovaru, pokojne si vyberte moka kávovar, prípadne siahnite po kávovare na prekvapkávanú kávu. Káva síce nebude mať pravú „taliansku“ chuť espresa, ale počiatočné náklady na stroj budú v porovnaní s polo, či plnoautomatickými strojmi oveľa nižšie.
- Pákové kávovary by si mali určite všimnúť milovníci dobrej kávy. Kvalita takto pripraveného nápoja je porovnateľná s plnoautomatickým strojom. Pre manuálnu obsluhu pri príprave kávy, ktorú však môžeme brať ako rituál, majú práve pákové kávovary nižšie obstarávacie náklady.
- Ak vám to rozpočet umožní a chcete sa nechať rozmaznať dobrou, čerstvo zomletou a teda profesionálne pripravenou kávou v priebehu minúty, určite si do výberu zaraďte práve automatické modely. Tie vám pritom dokážu pripraviť aj rôzne kávové nápoje s mliekom.
- Zlatou strednou cestou je výber kávovaru na kapsule. Cena za stroj je pomerne nízka, no už na začiatku si treba zvážiť, od akého producenta kávy si chcete svoje nápoje pripravovať. Každý stroj totiž používa svoje unikátne kapsule a medzi kávovarmi rôznych výrobcov sa meniť nedajú. Je to však veľmi pohodlná príprava, vzhľadom na čas podobná automatickým kávovarom.
Čo si treba všímať pri výbere kávovaru?
Umiestnenie zariadenia - Koľko miesta môže spotrebič zaberať?
Voľne stojace kávovary:
Možnosť umiestnenia kdekoľvek v blízkosti elektrickej zásuvky.
Zabudovateľné kávovary:
Môžu byť súčasťou kuchynskej linky, nenarúšajú jej kompatibilitu, pôsobia elegantným dojmom. Pre ich prevádzku je nutný prívod vody. Nevýhodou je väčšia obtiažnosť prístupu pri servise v prípade poruchy a vysoká obstarávacia cena.
Teplota vody
Ideálna teplota na pretlak kávy je zhruba 87 až 93°C. Kvalitný prístroj by mal preto zohriať vodu na požadovanú teplotu. Bez toho káva na kvalite výrazne stráca . Najkvalitnejšie prístroje informáciu o teplote ponúkajú na displeji.
Tlak
Pre pravú chuť talianskeho espressa je nutný primeraný tlak čerpadla kávovaru. Aj preto sa kvalitné vysokotlakové prístroje pohybujú v priemere medzi 15 až 19 barmi. Prístroje pod 9 barov nespĺňajú základné štandardy na kvalitný nápoj. Nutnosťou je tlak nielen vyvinúť, ale ho aj dokázať udržať počas celého trvania pretlaku v sparovacej jednotke.
Dizajn
Nepochybne základnou požiadavkou je určenie miesta, kam sa kávovar zmestí. Plnoautomatické prístroje sú zvyčajne väčšie, keďže majú integrovaný mlynček, zásobník na kávové zrná, viac objemovú nádobku na vodu, zásobník pre odpadovú zmes, zásobník pre zachytávanie prečisťovanej vody. Kapsulové a pákové kávovary sú kompaktné a zmestia sa i do malých priestorov. Preto sa výrobcovia v ich prípade môžu pohrať s nápaditejším dizajnom.
Údržba
Všetky prístroje potrebujú údržbu. Znamená to, že je nutné dopĺňať vodu, vymieňať vodný filter, odvápňovať, čistiť trysky, čistiť nádobky na odpad. Určité úkony však dokážu automaty zvládnuť samé.
Rozdelenie kávovarov
Aký druh kávy preferujem? Aká intenzitu chutí a vôní je uprednostňovaná?
1. Manuálne stroje
Manuálne kávovary si vyžadujú na prípravu kávy viac času.
Moka kávovar
Je určený pre nenáročných kávičkárov. Ide o základný typ kávovaru, teda tlakový prístroj, zložený z troch dielov. V spodnej nádobke sa varí voda, vytvára tlak a tým pretláča horúcu vodu cez strednú nádobku so sitkom, s namletou kávou, do vrchnej časti.
Výhody: nízke obstarávacie náklady, rýchla a nenáročná príprava, chuť pripomínajúca espresso
Nevýhody: malé množstvo kávy, nutnosť rozoberania a čistenia jednotlivých dielov, dokonca po každom použití
Kávovar na prekvapkávanú kávu
Používa sa na prípravu väčšieho množstva kávy so slabšou chuťou a arómou. Takáto káva je vhodná pre ľudí, ktorí pijú počas dňa väčšie množstvá kávy. Kávovar zohreje vodu a tá postupne preteká cez papierové alebo permanentné sitko s namletou kávou do nádoby.
Výhody: nízke obstarávacie náklady, rýchla a nenáročná príprava, veľké množstvá kávy
Nevýhody: nutnosť vždy vymieňať papierové sitko, slabá aróma, nevýrazná chuť kávy
Pákové kávovary
Sú určené pre skutočných milovníkov kávy, ktorým však nevadí o niečo náročnejšia príprava ich obľúbeného nápoja. Vyžadujú viac zručnosti. Základom je mletá surovina. Intenzitu a kvalitu chuti ovplyvňuje správna hrúbka namletia kávových zŕn. Káva by sa mala čerstvo namlieť vždy pred prípravou alebo už kupovať namletú balenú kávu. Správne množstvo kávy sa v stroji utlačí a pevne zavrie do hlavice kávovaru. Množstvo vody sa reguluje tlačidlom. Takúto prípravu kávy môžeme považovať za istý rituál, keďže sa presne takto pripravuje aj v kaviarni.
Výhody: výrazná chuť a aróma kávy, nižšie obstarávacie náklady
Nevýhody: občasný neporiadok v podobe vysypanej kávy v blízkosti prístroja, manuálna príprava, pri dlhšom nesprávnom uskladnení suroviny strata kvality nápoja
2. Automatické kávovary
Ako často budem kávu pripravovať?
Kapsuľové kávovary
Výrobcovia ponúkajú kapsule, v ktorých je porciovaná káva. Každý má kapsule určené ku konkrétnemu typu kávovaru. Ak sa teda rozhodnete pre konkrétny druh značky kávy, zadovážte si kávovar určený pre konkrétny druh kapsúl s vami vybranou kávou. Výhodou týchto prístrojov je možnosť prípravy viacerých druhov nápojov ako latte, cappuccino, horúca čokoláda, čaj či káva s rôznymi príchuťami.
Po vložení zvolenej kapsule do prístroja stačí len pomocou predurčeného tlačidla navoliť veľkosť šálky a o nápoj je postarané. Kávovary vyžadujú minimálnu údržbu a príprava nápoja je skutočne nenáročná.
Výhody: jednoduchá príprava, široký výber nápojov, nenáročná údržba prístroja, nižšia obstarávacia cena
Nevýhody: nutnosť držať sa konkrétnej značky kávových kapsúl, vyššia cena za kapsule v porovnaní s baleniami mletej kávy, či iných surovín na prípravu horúcich nápojov
Plnoautomatické espressá
Zariadenia sú určené pre fajnšmekrov a pohodlných používateľov. Majú integrovaný mlynček, ktorý správne zomelie kávové zrná uskladnené v zásobníku. Následne sa v sparovacej jednotke utlačí pomletá káva a tlakom sa cez ňu pretlačí horúca voda. Jedným tlačidlom sa dajú pripraviť nápoje ako je cappuccino, caffe latte, latte macchiato, a to pripojením nádoby s mliekom, ktorá je súčasťou výbavy zariadenia.
Zvyčajne je možnosť pomocou tlačidiel, alebo dokonca pomocou dotykového displeja, navoliť si veľkosť šálky, počet porcií, intenzitu chuti ako aj druh nápoja. O automatické prečistenie vnútra zariadenia a trysiek sa zariadenie stará samo. V prípade potreby hlási nutnosť doplniť zásobníky kávou či vodou, požiada o odvápnenie, výmenu filtra a podobne. Ide však o nenáročné úkony.
Poloautomatické espressá
Fungujú takmer rovnako ako plnoautomaty, ale pri príprave iných druhov nápojov ako cappuccino, caffe latte, latte macchiato, je nutné prístroju asistovať pridaním externej nádoby s mliekom a zapojením parnej trysky do procesu. Vyžaduje to zručnosť a aspoň základné poznatky o príprave týchto kávovo-mliečnych nápojov.
Pri oboch typoch automatov je možnosť prípravy espressa aj z mletej kávy, napríklad bez kofeínu.
Výhody: maximálny komfort prípravy nápoja, minimálna dĺžka času strávená prípravou, čistota okolia stroja, príprava viacerých šálok naraz
Nevýhody: vyššie obstarávacie náklady, pravidelná údržba, pravidelné čistenie odpadovej nádoby, potrebný väčší priestor pre samotný prístroj
Doplnkové funkcie kávovarov
Za ktoré funkcie mám ochotu priplácať?
Systém predhrievania šálok – zabezpečí, aby nápoj putoval už do vyhriatej šálky a nestratil tak na kvalite, ktorá súvisí aj s teplotou, priamo pri podávaní.
Nastaviteľná výška trysiek – slúži pre manipuláciu s väčšími šálkami. Vďaka tomu, že sa dajú trysky posúvať nahor sa dá nápoj pripraviť aj do väčšej šálky. Ak je naopak šálka menšia, trysky sa môžu posunúť smerom nadol a nápoj nepadá do šálky z väčšej výšky a teda tak rýchlo nechladne a pri dopade do šálky neprská naokolo.
Dotykový displej – jeho funkcionalitu, jednoduchosť a intuitívnosť ovládania oceníte rovnako ako pri dotykovom displeji smartfónu.
Nastavenie úrovne mliečnej peny – vďaka takejto funkcii je možné variovať s nápojmi aj v prípade jedného druhu. Napríklad pena v caffe latte tak môže mať povedzme až 3 úrovne.
Programovanie automatického spúšťania a vypínania kávovaru – funkcia určite poslúži pre pohodlnú prípravu šálky kávy priamo na istú hodinu. Cesta ráno môže preto smerovať z postele priamo k vyzdvihnutiu si hotového nápoja.
Nastavenie používateľských profilov – výhoda je to najmä pri viacerých členoch domácnosti, ktorí pijú kávu zo stroja. Každý tak môže mať iné preferencie na chuť kávového nápoja. A po stlačení tlačidla takto svoje požiadavky pripomenie kávovaru.
Energetický úsporný režim – stroj sa po istom čase nečinnosti sám vypína a šetrí tak energiu potrebnú napríklad aj na predhrievanie niektorých častí kávovaru.
Vodné filtre – táto možnosť prináša kávovaru zmäkčovanie vody. Svoj význam to má najmä pri kvalite kávového nápoja. Takýmto spôsobom sa teda dá pripraviť chutná káva aj z tvrdšej vody.
Produkty v akcii
Zobrazujeme 0 výsledkov Použite filter pre spresnenie požiadaviek.