Ako vybrať odšťavovač

Aj keď sa dajú ovocné a zeleninové šťavy kúpiť i v obchode, nie je nad to, keď si z nich pripravíte zdravý nápoj sami a doma. Máte nielen prehľad o tom, čo a akú kvalitu plodín do šťavy dávate, ale zaručujete si aj 100% obsah odšťavovanej tekutiny, bez prídavkov cukru, vody, či umelých farbív.

Ako vybrať odšťavovač

Odšťavovač môže byť súčasťou každej domácnosti, ktorá dbá o zdravú výživu. Ak navyše žijete na vidieku, alebo len skrátka pestujete viacero plodín vhodných na odšťavovanie, je toto zariadenie pre vás obrovským prínosom. Dokážete ním spracovať i plody, ktoré nie sú v perfektnom stave na predaj, či darovanie.

Rýchly sprievodca pri výbere odšťavovača

  • Na začiatku si treba odpovedať na otázky typu : ako často chcete odšťavovač využívať, aké množstvá ovocia, či zeleniny potrebujete odšťavovať. Netreba zbytočne plytvať peniazmi na náročnejšie odšťavovače, ak bude vaším cieľom vytlačenie pár pomarančov dva krát za rok.
  • Ak plánujete odšťavovať len citrusy, pokojne si vystačíte s jednoúčelovým citrusovačom.
  • Výkon je dôležitý, keďže odšťavovač sa musí popasovať aj s väčšími kúskami ovocia, či náročnejšími, tvrdšími kúskami zeleniny alebo iných plodov. Predpokladá sa, že v priemere, by 1000 Wattov mohlo stačiť.
  • Dôležitým parametrom môže byť i veľkosť otvoru na vkladanie ovocia a zeleniny. Ak je dostatočne veľké, plodiny potom netreba krájať na menšie kúsky. Proces je tak rýchlejší.
  • Dobrý odšťavovač by mal mať aspoň 2 rýchlosti odšťavovania, čím sa dosiahne väčšia výlisnosť pri plodinách s tvrdou, ale i mäkkou dužinou.

Základné parametre

V závislosti na forme spracovania ovocia a zeleniny rozoznávame 3 základné typy odšťavovačov. Nie každý dokáže odšťaviť všetky typy ovocia.

  • Odstredivkové – alebo aj centrifúgy. Princíp odšťavenia spočíva v tom, že ovocie a zeleninu najskôr nasekajú, či nastrúhajú, a potom sa vďaka odstredivej sile z tejto masy poriadne oddelí šťava od dužiny. Je to najklasickejší spôsob odšťavenia, vhodný pre skoro všetky typy ovocia a zeleniny. Treba si však dať záležať na jemnosti sitka. Majú však nižšiu výťažnosť a väčší odpad.
  • Tlakové lisy – tieto zariadenia najskôr ovocie a zeleninu rozdrvia a následne vzniknutú masu pretlačí hriadeľ cez sitko. Zaň prejde len šťava, kým pevnejšie kúsky ostávajú na druhej strane.

    V prípade, že sitko zameníte za pevný diel, teda akoby stenu, vzniká z tlakového lisu homogenizér. Ten tvorí z rozdrvenej masy s rôznymi kúskami homogénnu zmes, teda niečo ako pyré.

    Dve ozubené kolieska majú medzi sebou štrbinku veľkosti len 0,1 mm, čo sa postará o perfektne vylisovanú šťavu dokonca z orieškov alebo semienok, či lístkov.

    Cena tohto zariadenia je však vyššia.

  • Mechanické – ich princíp fungovania je veľmi podobný tlakovým odšťavovačom, len sa pri nich využíva ľudská sila. Rovnako teda plody najskôr rozdrobia a potom, pomocou takzvaného šnekového skrutkovania, z nich lisujú šťavu.
  • Citrusovače – sú samostatnou kategóriou odšťavovačov, pretože fungujú len s citrusmi. Základné zariadenie na takéto odšťavovanie citrusov je bez mechanického pohonu. Existujú však aj elektrické, kvalitnejšie odšťavovače citrusov. Nedajú sa však použiť na odšťavenie iných plodov, sú teda len jednoúčelové.

Výkon

Odšťavovač sa musí popasovať aj s väčšími kúskami ovocia či náročnejšími, tvrdšími kúskami zeleniny alebo iných plodov. Výkon jeho motora preto musí byť už silnejší, aby nedochádzalo k jeho prehrievaniu, prípadne zadŕhaniu. Spravidla, čím je tento výkon vyšší, tým je odšťavovač kvalitnejší. A v tom prípade prinesie aj uspokojivé výsledky a hladký priebeh odšťavovania. Najvyššie výkony sa pohybujú okolo 1400 Wattov, no v priemere stačí aj spotrebič s 1000 Wattmi.

Voliteľná rýchlosť odšťavovania

Kvalitný odšťavovač by mal disponovať menením rýchlostí otáčok odšťavovania (aspoň 2 rýchlosti). V zásade platí, že kvalitnejšie odšťavenie plodiny sa dosiahne správnym nastavením otáčok. Kým vyššie otáčky sú vhodnejšie na pevnejšie plodiny ako sú hrušky, jablká, mrkva, tak práve pomalšie otáčky sa uplatnia pri plodinách s mäkšou dužinou ako sú broskyne, hrozno, jahody, či kiwi.

Vhodnosť použitia

Nie každý typ odšťavovača zvládne odšťavovať všetko, čo si zmyslíme, preto treba pri výbere dbať na to, aby bol odšťavovač vhodný predovšetkým na také plodiny, ktoré chceme spracúvať.

Ďalšie parametre pri výbere odšťavovača

Veľkosť plniaceho otvoru

Niektoré odšťavovače ponúkajú menšie hrdlo, čo znamená, že otvor, ktorým sa plodiny vkladajú, je pomerne malé. V tom prípade treba ovocie a zeleninu krájať na menšie kúsky a vkladať po troške. Iné odšťavovače ponúkajú väčší otvor (aj viac ako 8 cm) a v tom prípade je i manipulácia a proces chystania jednoduchší. Zároveň si tak skrátite čas príprav.

Hlučnosť

Čím je odšťavovač výkonnejší, tým máva vyššiu hlučnosť. Odšťavovať seká, reže, drví, čiže naozaj treba rátať s určitou mierou hluku.

Funkcie

Výkonnejšie odšťavovače dokážu aj spracúvať rôzne neštandardné plodiny ako orechy, semienka, bylinky, prípadne vyrábať ovocné pyré, či pripraviť zmrzlinu. Súvisí to však automaticky s vyššou počiatočnou investíciou do takéhoto spotrebiča.

A čo viac?

Čistenie

Výkonnejšie odšťavovače sa rozoberajú trochu komplikovanejšie, môžu mať totiž o niečo viac komponentov. Pred kúpou sa preto oplatí informovať aj v tomto smere, keďže pre mnohých je dôležité, aby mohli aspoň časti tohto elektrospotrebiča umývať v umývačke riadu.

Publikované: 16. 09. 2014

Vyberáme z NAY magazínu

Všetky články NAY magazínu

Hore