Čaj
Široký výber čiernych, zelených a ovocných čajov. Vyberte si svojich favoritov a zistite, ako správne pripraviť čaj. V ponuke aj kvalitné sypané čaje.
Kategórie produktov
Aplikované filtre
Zobrazujeme 0 výsledkov Použite filter pre spresnenie požiadaviek.
O kategórii
Zelený, čierny a ovocný čaj – vlastnosti
Každý čaj je iný. Pri ich výbere sa orientujte podľa charakteristiky jednotlivých druhov.
Čierny čaj a jeho vlastnosti
Názov sa odvíja od čiernej farby nápoja, ktorý získate po jeho zaliatí. Čierny čaj má skôr horkú chuť a tiež vyšší obsah teínu.
Najznámejšie druhy čierneho čaju sú Darjeeling, Earl Grey, Assam a Cejlon.
Zelený čaj a jeho vlastnosti
Zelený čaj si vďaka krátkej oxidácii zachováva svoju zelenkavú farbu. Zelený čaj je označovaný ako silný antioxidant, pretože obsahuje flavonoidy (rastlinné zlúčeniny s antioxidačnými schopnosťami). Okrem nich zelený čaj obsahuje vitamín C a rôzne minerálne látky ako napríklad vápnik.
Najznámejšie druhy zeleného čaju sú: Matcha čaj, Sencha a Gunpowder.
Ovocný čaj a jeho vlastnosti
Aby sa mohol nazývať čaj ovocným, musí obsahovať aspoň 50 % ovocnej zložky. Tak ako bylinné čaje, ani ovocný čaj neobsahuje listy čajovníka, takže ich častokrát nazývame aj nečaje.
Medzi najobľúbenejšie príchute ovocných čajov patria: lesné plody, jahodové, citrónové a černicové.
Ako správne pripraviť čaj
Každý druh čaju si žiada svoj spôsob prípravy. Okrem času lúhovania sledujte aj teplotu vody, nie všetky čaje sa totiž zalievajú vriacou vodou. Každý čaj má na balení uvedené, ako ho pripraviť, rýchlo sa zorientovať vám pomôže aj naša tabuľka.
Ako dlho lúhovať čierny, zelený, ovocný, sypaný a pečený čaj:
Druh |
Čas lúhovania |
3 – 6 minút |
|
5 – 10 minút |
|
1 – 2 minúty |
|
5 – 10 minút |
Na prípravu sypaných čajov budete okrem správneho času prípravy a teploty vody potrebovať aj vybavenie ako sitká alebo lúhovacie čajníky. Sypané čaje nikdy nepripravujte v nádobách, v ktorých zalievate kávu, pretože zostatková aróma kávy prebije tú čajovú.