Čaj

Široký výber čiernych, zelených a ovocných čajov. Vyberte si svojich favoritov a zistite, ako správne pripraviť čaj. V ponuke aj kvalitné sypané čaje.

Kategórie produktov

Aplikované filtre

Zmazať všetky filtre

9,00 € - 10,00 €
Cena

Zobrazujeme 1 výsledok Použite filter pre spresnenie požiadaviek.

O kategórii

Zelený, čierny a ovocný čaj - vlastnosti

Každý čaj je iný. Pri ich výbere sa orientujte podľa charakteristiky jednotlivých druhov.

 

Čierny čaj a jeho vlastnosti

Názov sa odvíja od čiernej farby nápoja, ktorý získate po jeho zaliatí. Čierny čaj má skôr horkú chuť a tiež vyšší obsah teínu.

Najznámejšie druhy čierneho čaju sú Darjeeling, Earl Grey, Assam a Cejlon.

 

Zelený čaj a jeho vlastnosti

Zelený čaj si vďaka krátkej oxidácii zachováva svoju zelenkavú farbu. Zelený čaj je označovaný ako silný antioxidant, pretože obsahuje flavonoidy (rastlinné zlúčeniny s antioxidačnými schopnosťami). Okrem nich zelený čaj obsahuje vitamín C a rôzne minerálne látky ako napríklad vápnik.

Najznámejšie druhy zeleného čaju sú: Matcha čaj, Sencha a Gunpowder.

 

Ovocný čaj a jeho vlastnosti

Aby sa mohol nazývať čaj ovocným, musí obsahovať aspoň 50 % ovocnej zložky. Tak ako bylinné čaje, ani ovocný čaj neobsahuje listy čajovníka, takže ich častokrát nazývame aj nečaje.

Medzi najobľúbenejšie príchute ovocných čajov patria: lesné plody, jahodové, citrónové a černicové.

 

Ako správne pripraviť čaj

Každý druh čaju si žiada svoj spôsob prípravy. Okrem doby lúhovania sledujte aj teplotu vody, nie všetky čaje sa totiž zalievajú vriacou vodou. Každý čaj má na balení uvedené, ako ho pripraviť, rýchlo sa zorientovať vám pomôže aj naša tabuľka.

Ako dlho lúhovať čierny, zelený, ovocný, sypaný a pečený čaj:

 

Druh

Doba lúhovania

Čierny čaj

3 – 6 minút

Ovocný čaj

5 – 10 minút

Zelený čaj

1 – 2 minúty

Pečený čaj

5 – 10 minút

 

Na prípravu sypaných čajov budete okrem správnej doby prípravy a teploty vody potrebovať aj vybavenie ako sitká alebo lúhovacie čajníky. Sypané čaje nikdy nepripravujte v nádobách, v ktorých zalievate kávu, pretože zostatková aróma kávy prebije tú čajovú.