Kuchynské nože

Kvalitné kuchynské nože by mali byť vždy ostré a pripravené konať – pomáhajú s varením a krájaním mäsa i zeleniny. S ostrým kuchynským nožom je varenie jedna radosť – použite fantáziu a nakrájajte si pokrmy do nezvyčajných tvarov vďaka vysokej kvalite našich nožov.

Kategórie produktov

Aplikované filtre

Zmazať všetky filtre

nerez
Materiál

Zobrazujeme 2 výsledky Použite filter pre spresnenie požiadaviek.

Zwilling Gourmet kuchynské nože 3ks

Zwilling Gourmet kuchynské nože 3ks.1

Kuchynské nože, Typ doplnku: kuchynský nôž, Materiál: Nerez, Farba: strieborná, Hmotnosť: 360 g


157,99 €

Lamart LT2064 Kant univerzálny nôž (10cm)

Lamart LT2064 Kant

Nôž, Typ doplnku: kuchynský nôž, Materiál: Nerez, Farba: nerez, Hmotnosť: 40 g


3,99 €

O kategórii

Kuchynské nože pre ostré krájanie

Kuchynský nôž je akýkoľvek nôž, ktorý je určený na prípravu jedla. Aj keď väčšinu krájania možno vykonávať pomocou niekoľkých univerzálnych nožov, existuje aj mnoho špecializovaných nožov, ktoré sú určené na špecifické úlohy a sú vyrobené z rôznych materiálov. V žiadnej kuchyni by nemal chýbať aspoň základný set nožov, s ktorým sa dá pripraviť každý pokrm.

Typ čepele kuchynského noža

Kuchynské nože sa vyrábajú z 3 základných materiálov:

  1. Oceľové kuchynské nože – svoju ostrosť si udržujú veľmi dlho. Je potrebné ich poriadne čistiť, aby sa na nich časom nevytvorila hrdza.
  2. Nerezové kuchynské nože – ide o najbežnejší materiál. Ponúka výbornú kombináciu trvanlivosti, odolnosti voči škvrnám a jednoducho sa ostrí.
  3. Keramické kuchynské nože – sú ľahké na váhu a jednoducho sa s nimi narába. Majú neprehýbajúce čepele, hodia sa na jemné krájanie.
  4. Drevené kuchynské nože – drevená rukoväť a kvalitné čepele tvoria dokonalú estetickú kombináciu a originálny dizajn. Drevená rukoväť zabraňuje kĺzaniu, a tak drevené nože patria medzi tie najbezpečnejšie.

Kuchynské nože – sada

Sady nožov sa líšia veľkosťou a cenou, ale väčšina z nich obsahuje nože, ktoré potrebujete na prípravu každodenných jedál. Tu je prehľad základných nožov, ktoré by mal mať každý kuchár.

  • Kuchársky nôž – všestranný nôž so širokou čepeľou a jemnou špičkou na univerzálne krájanie.
  • Rezbársky/plátkový nôž – dlhé a tenké čepele s ostro zúženou špičkou sa používajú na krájanie mäsa na tenké plátky, napr. na šunku.
  • Nôž na chlieb – zúbkovaná čepeľ rozkrája chrumkavú kôru aj tvrdého chleba.
  • Menší nôž – univerzálny malý nožík na ovocie alebo malé potraviny, ktorý si nevyžaduje ťažkú čepeľ.
  • Nôž na čistenie – krátka čepeľ sa používa na drobné čistenie zeleniny, lúpanie a zbavovanie šupiek. Má dlhšiu rukoväť porovnaní s čepeľou, aby dosiahol čo najpresnejšie rezy.

Okrem kuchynských nožov sa do kuchyne hodia aj kuchynské nožnice – tie predstavujú príjemnú a bezpečnú alternatívu na jemnejšie materiály.

Obľúbené kuchynské nože

Svoju vlastnú domácu sadu nožov môžete kedykoľvek obohatiť o tie najmodernejšie kúsky:

  • Japonské kuchynské nože predstavujú najvyššiu kvalitu a neuveriteľnú dlhotrvajúcu ostrosť. Karbónová čepeľ, nabrúsená len na 15° (oproti európskych 25°) rozšírila popularitu japonských kuchynských nožov najmä medzi profesionálnymi kuchármi.
  • Kuchynské nože Tefal sú kvalitné francúzske nože. Okrem klasiky u nej nájdete aj nože s plastovou rukoväťou, alebo s keramickou čepeľou.

Ako sa starať o kuchynské nože

Kuchynské nože by mali byť ostré, ale to sa dá dlhodobo dosiahnuť len správnou starostlivosťou a pravidelným brúsením. Brúsky na nože sa postarajú, aby kvalitný kuchynský nôž vydržal aj celý život.

Okrem brúsenia je pri nožoch dôležité aj ich skladovanie. Správnym skladovaním nožov sa dá predĺžiť ich životnosť. Súpravy nožov sa často dodávajú aj s určitým blokom, často z dreva s vyrezanými drážkami. Ďalšou možnosťou je aj magnetický stojan na stene.

Správne čistenie kuchynských nožov spočíva v teplej vode. Nožík stačí poumývať pod tečúcou vodou a nechať ho dokonale vysušiť pred uskladnením. Ak nie je uvedené inak, kuchynské nože by sa nemali umývať v umývačke riadu.

 

Bezpečnosť kuchynských nožov

Ako s každým ostrým predmetom, aj s kuchynskými nožmi treba zaobchádzať opatrne a bezpečne ich skladovať. Mali by sa tiež udržiavať čo najostrejšie, pretože tupá čepeľ je náchylnejšia na vykĺznutie. Pri prenášaní noža držte jeho špicatý koniec vždy dole a reznú hranu ďaleko od tela. Pri ohľadu na bezpečnosť je dobrý nápad sledovať aj protišmykové rukoväte.