Prekvapkávač a moka kanvička: Vyznajte sa v príprave kávy

Prekvapkávač a moka kanvička: Vyznajte sa v príprave kávy

Alternatívna príprava kávy zažíva svoj boom. Prístroje, ktoré sú na to určené, nestoja veľa a môžete nimi relatívne ľahko ovplyvniť kvalitu výsledného nápoja. Dnes si predstavíme prekvapkávač a moka kanvičku.

Alternatívna príprava kávy: Prekvapkávací kávovar

Ešte pomerne nedávno bol prekvapkávací kávovar súčasťou každej domácnosti. Potom záujem opadol a dnes slávi návrat. Prekvapkávanie spadá do alternatívnej prípravy kávy. Hovorí sa mu tiež filtrácia, pretože sa káva extrahuje cez filter.

Príprava kávy s prekvapkávačom: Ako funguje

Prekvapkávač extrahuje kávu podobným spôsobom ako klasický kávovar na espresso. Nevyužíva však silu tlaku, ale gravitácie. Do nádoby na vodu nalejete studenú vodu, ktorú si prístroj sám nahreje. Horúca voda sa potom prefiltruje cez zomletú kávu a lahodná tekutina kvapká smerom dole do zbernej kanvice, kde sa o ňu s láskou postaráte vy.

Chuť kávy z prekvapkávača môže prekvapiť

Niektoré odrody kávy vyniknú lepšie, keď ich pripravíte alternatívnou metódou. Vždy preto poproste svojho baristu, aby vám odporučil kávu, ktorá sa hodí na prípravu filtrovanej kávy (je jemnejšie pražená). Výsledná chuť kávy sa od tej klasickej, ktorú poznáme, chuťou dosť líši. Jej výhodou je predovšetkým to, že v nej aj ako laik dokážete veľmi dobre rozpoznať jednotlivé chute.

Filtrovaná káva sa tiež líši spôsobom podávania. V kaviarni ju obvykle dostanete do veľkého hrnčeka, nečakajte žiadnu penu a mnoho milovníkov tejto prípravy si do kávy zásadne nedáva mlieko ani cukor.

Pokiaľ ste vyznávači klasického espressa, prečítajte si článok: Automatické, kapsulové, pákové: Kávovary od A do Z.

Príprava kávy s prekvapkávačom: Mlynček a časovač

Čím väčší objem prekvapkávača, tým vyšší príkon bude prekvapkávač potrebovať na to, aby vám kedykoľvek mohol pripraviť poriadny hrnček kávy. Pre bežné domácnosti si vyberajte prekvapkávač s príkonom minimálne 1 000 W.

Objem prekvapkávača je ďalší parameter, ktorý budete musieť pri výbere zohľadniť. Kapacita prekvapkávača sa udáva v počte šálok. Pre jedného či dvoch členov domácnosti si vystačíte s prekvapkávačom s kapacitou do 8 šálok. Pokiaľ hľadáte skôr kávovar do menšej kancelárie, poobzerajte sa po prekvapkávači s kapacitou do 18 šálok.

Prekvapkávač s časovačom vám kávu pripraví dopredu na minútu presne. Večer nastavíte a vložíte kávu, ráno vás zobudí vôňa čerstvo pripraveného nápoja.

Prekvapkávač s mlynčekom oceníte v prípade, že si potrpíte na kvalitné zrnká z vašej obľúbenej pražiarne. Stačí ich vložiť do zásobníka na zrnkovú kávu a prístroj sa postará o zomletie. Ak ste si vybrali prekvapkávač, ktorý nemá mlynček na kávu, nazrite do kategórie mlynček na kávu. Elektrické mlynčeky zomelú zrnká bez vašej pomoci. A ešte si môžete vybrať aj stupeň jemnosti presne tak, ako potrebujete a máte radi.

Príprava kávy: Filtre do prekvapkávača

Do textu EW - 1024 x 292 (1)

Bez kávových filtrov si jednoducho prekvapkávanú kávu nedáte. Skúste sami otestovať, z akých vám káva chutí lepšie. Pretože aj filter má veľký vplyv na chuť výsledného nápoja.

  • Plastové filtre dostanete v balení spolu s kávovarom. Môžete ich používať donekonečna.
  • Papierové filtre sú ideálne na cestovanie alebo tam, kde nemôžete filter pravidelne čistiť.

Alternatívna príprava kávy: Moka kanvička

Moka kanvičku nájdete v každej talianskej domácnosti. Zostavil ju v roku 1918 inžinier Alfonso Bialetti. Jeho snom bolo vyrobiť kávovar, ktorý by preniesol espresso z kaviarní ku všetkým Talianom domov. Káva z moka kanvičky chuťou veľmi pripomína klasické espresso z pákového kávovaru.

Ako funguje príprava kávy s moka kanvičkou

Alfonso Bialetti sa inšpiroval v práčovni – z nádob s vriacou vodou sa potrubím pomocou pary vytláčala mydlová pena priamo pod ruky práčkam. Na podobnom princípe dodnes funguje moka kanvička. Voda v spodnej časti moka kanvičky sa na sporáku ohrieva a vzniká para. Tá vytvára tlak na horúcu vodu a tlačí ju smerom nahor cez zomletú kávu. Výsledná kávová tekutina prejde ešte cez kovové sitko do hornej nádoby.

 

Teplá alebo studená voda. Záleží na vás. Odborníci na kávu uprednostňujú skôr studenú vodu, pretože sa naplno rozvinie telo kávového nápoja. Predĺžite tým však dobu ohrevu, čo môže mať vplyv na to, že kávu nechtiac prepálite. Teplú vodu dávajú do moka kanvičky obyvatelia v okolí Neapola. Skúste oba varianty.

 

A ak chcete kávový rituál dotiahnuť do dokonalosti, kúpte si filtračnú kanvicu. Výslednú chuť ovplyvňuje aj tvrdosť vody. Práve filtračná kanvica pomôže z vody odstrániť chlór a ďalšie látky.

Moka kanvička alebo La Dolce Vita do každej domácnosti

Zamyslite sa, aký veľký hrnček kávy si bežne pripravujete. Pamätajte, že moka kanvička tak trochu nahrádza kávovar na espresso. Preto sa jej hovorí aj kanvička na espresso. Objem espressa je okolo 35 ml. Pokiaľ ste zvyknutí na menšiu verziu, vystačíte si s moka kanvičkou s kapacitou do 4 šálok. Moka kanvička s kapacitou 18 šálok pokryje spotrebu kávy pre niekoľko nevyspatých študentov po ťažkej noci.

Príprava moka kávy: Ktorá kanvička je tá pravá

Tradičná moka kanvička je vyrobená z hliníka. Pokiaľ máte doma indukčnú dosku, nebudú si rozumieť. A pretože je moka kanvička naozaj veľmi obľúbená, nájdete aj elektrickú moka kanvičku. Bialetti Moka Timer si vezmete so sebou napríklad na chalupu, kde nevaríte na sporáku, ale v Remoske.

Najobľúbenejšou moka kanvičkou naďalej zostáva moka kanvička Bialetti. Veľkou výhodou je aj cena. Za dobrú moka kanvičku zaplatíte aj menej ako 30 €.