Ako vybrať chladničku

Moderné chladničky dnes dokážu významne predĺžiť mnohým potravinám životnosť. Patria preto k štandardnému vybaveniu kuchyne a jej výberu sa pri zariaďovaní domácnosti zrejme nevyhnete. V súčasnosti existuje množstvo rôznych modelov s viacerými užitočnými funkciami, ktoré sú však finančne náročnejšie. No treba zvážiť počiatočné investície, pretože onedlho sa všetko vráti v podobe kvalitných chladených potravín. Ide predsa o vaše jedlo.

Ako vybrať chladničku

Rýchly sprievodca pri výbere chladničky

ako vybrat chladnicku - classy

  • Jedným z hlavných parametrov pri výbere chladničky je množstvo priestoru v domácnosti, ktoré jej môžete darovať. Treba pritom myslieť na otváranie dverí chladničky – či to bude pravé alebo ľavé otváranie dverí.
  • Veľkosť chladničky závisí aj od toho, koľko členov má vaša domácnosť. Kapacita na jednu osobu je asi 70 litrov, preto sa dá približne odraziť aj od tohto parametra.
  • Chladnička môže byť samostatným elektrospotrebičom, teda voľne stojaca, s možnosťou presúvania. Existuje však i množstvo modelov, ktoré sú už zabudovanou súčasťou kuchynskej linky. V tom prípade si nemusíte robiť starosti s tým, či vám chladnička bude ladiť s interiérom.
  • V rámci chladenia potravín ide však aj o ich hygienu, preto je vhodné, aby obsahovala antibakteriálny filter, alebo aby mala antibakteriálny povrch, ktorý obsahuje prvky striebra.
  • Súčasťou chladničky býva vo viacerých modeloch i mraznička. Tá však kapacitne nestačí v prípadoch, že žijete v početnejšej domácnosti. Preto sa uprednostňuje samostatne stojaca mraznička, i keď prítomnosť menšej mrazničky na rýchle vyberanie základných mrazených potravín, môže byť výhodou.
  • Ak konzumujete veľa nápojov s ľadom, určite sa oplatí poobzerať sa aj po niektorom z modelov americkej chladničky, ktoré majú výrobníky ľadu zabudované. Vyžaduje si to však trvalé napojenie na vodovod.

Základné parametre pri výbere chladničky

Umiestnenie

ako vybrat chladnicku - umiestnenie

Pri výbere chladničky je vhodné riadiť sa množstvom priestoru, ktorý pre ňu v domácnosti máme. Chladnička nie je vec, ktorú môžete len tak vymeniť, preto si treba dôkladne zvoliť miesto a kupovať ju podľa týchto rozmerov. Chladničky teda delíme na dva základné typy:

  • Voľne stojaca – jej miesto je väčšinou v kuchyni alebo v komore na potraviny. Dá sa s ňou manipulovať a podľa potreby ju premiestniť na vhodnejšie miesto. Je dobré, ak chladnička ladí s okolitým nábytkom. Môže mať preto i moderné nerezové prevedenie, prípadne lesklú čiernu farbu.
  • Zabudovateľná chladnička – v tomto prípade je vstavaná v nábytku kuchynskej linky. Je nenápadná a kompaktná. Tento spôsob vyhovuje viacerým moderným domácnostiam. Aby nedošlo k jej prehriatiu, treba okolo nej zaistiť priedušnosť – chladnička totiž produkuje teplo.

Vnútorný objem

ako vybrat chladnicku - objem

Pomerne významným faktorom pri výbere chladničky je aj množstvo osôb, ktoré sa nachádzajú v domácnosti. Priemerný objem na osobu sa odhaduje od 70 do 90 litrov (plus/mínus 10 litrov). Do úvahy sa môže brať i prevažný spôsob stravovania, či stravovanie sa v reštauráciách v pomere k domácemu vareniu.

V súčasnosti však disponujú chladničky rôznymi úspornými opatreniami, čo sa týka priestoru, ako napríklad rôznymi priestormi v dverách a podobne.

Energetická trieda

Z rozmedzia energetických tried by mala trieda chladničky patriť k radu A. Trieda A sa navyše delí ešte do ďalších energetických tried, ktoré charakterizujú znamienka „+“ (PLUS). Vyšší počet plusov je len výhodou – napokon, ide o vaše peniaze. Energiu šetriaca trieda A s troma plusmi sa považuje za najšetrnejšiu.

Samostatná chladnička / jednodverová

ako vybrat chladnicku - jednodverova

  • Monoklimatická – ide o chladničku s rovnakou teplotou, z čoho vyplýva, že nemá mraziacu časť. Dá sa vybrať z viacerých rozmerov a tým i kapacít. Sú určené pre domácnosti, ktoré majú samostatnú veľkú mrazničku, alebo je to skrátka nenáročná domácnosť, ktorá si mrazničku nevyžaduje. Monoklimatické chladničky bývajú i súčasťou hotelových izieb či apartmánov, kde je pre turistov uložených k dispozícii niekoľko chladených nápojov.
  • Výparník – ak má chladnička výparník zabudovaný v chladiacom priestore, môžete ho krátkodobo využiť ako mraziaci priestor. V tomto, zhruba 15 litrovom priestore vo vnútri chladničky, je teplota do -6 stupňov Celzia. Dajú sa tu nielen chladiť potraviny, ale na kratšiu dobu i skladovať i nejaké tie zmrazené potraviny.
  • Pultové chladničky – sú to malé typy chladničiek s menším mraziacim boxom. Ich objem chladiaceho priestoru sa pohybuje okolo 100 litrov a v rámci mraziaceho boxu je k dispozícii približne 10 litrov. Sú vhodné predovšetkým do malých priestorov, ale najmä do domácnosti, kde je jeden, maximálne dvaja členovia. Podobne ako pri monoklimatickej chladničke, aj v tomto prípade sa môžu pultové chladničky nachádzať v hotelových izbách.

Chladnička s mrazničkou

Domácnosti s väčším počtom osôb si zvyčajne zaobstarajú samostatnú mrazničku, no v zásade býva súčasťou chladničky i mraziaca časť. Tá môže mať viacero podôb. V každom prípade sa takáto kombinácia hodí do bytov, kde nie je priestor pre dva spotrebiče.

Kombinované / dvojdverové

Tieto chladničky obsahujú samostatné dvere, ktoré ponúkajú zvlášť prístup do chladničky a mrazničky. V rámci nich rozoznávame dva druhy, kedy môže byť mraznička v hornej alebo dolnej časti.

ako vybrat chladnicku - viacdverova

  • Mraznička hore – v tomto prípade má mraznička objem asi 60 – 80 litrov. Je to dostačujúce pre všetkých, ktorý nepotrebujú mraziť veľké množstvo potravín. Hodí sa do domácností s menším počtom ľudí. Tento typ nie je vhodný na dlhodobejšie zmrazovanie.
  • Mraznička dolu – mraznička býva vtedy spravidla väčšia, jej objem je asi 90 – 120 litrov. Mrazničky majú i viacero poličiek, či priehradiek a hodia sa i na dlhodobé mrazenie potravín.
  • Side by side / Americká chladnička – ponúka veľký úžitkový priestor v chladiacej aj mraziacej časti. Ponúkajú dobrý prístup vďaka dvojkrídlovým dverám. Vo dverách býva i výrobník ľadu, domáci bar, či iné doplnky. Okrem toho disponujú veľkým skladovacím priestorom a je tu ľahký prístup ku všetkým oddeleniam. Spomínaný výrobník ľadu, či juicer, patria v tomto type k nadštandardnej výbave, ktorá zaujme všetkých, ktorí túžia po moderných spotrebičoch. Vyžaduje si však trvalé pripojenie na vodovodnú sieť (v prípade vyšších modelov) a väčší priestor ako klasická chladnička.. Pri nižších radách je integrovaný zásobník vody, ktorý treba pravidelne dopĺňať.
  • V súčasnosti sú však aj moderné typy chladničiek s trojkombináciou, prípadne štvorkombináciou dverí. Tvoria rôzne oddelenia, sprehľadňujú usporiadanie chladničky a v niektorých sa nachádza i vinotéka.
  • Nulová zóna – je to časť chladničky, ktorá sa zvykne nazývať aj Biofresh, Vitafresh či Perfektfresh (závisí to od výrobcu). Ide o zásuvku alebo inú vyhradenú časť, kde sa teplota pohybuje okolo nula stupňov Celzia. Je vhodná na uskladnenie potravín ako hlávkový šalát či iná zelenina, ktorá zvykne príliš skoro vädnúť, no nepotrebuje byť nutne zmrazená či príliš zachladená. V nulovej zóne vydrží štyri až päťnásobne dlhšie. Nepredĺži však dátum spotreby.

Zmena otvárania dverí

Smer otvárania dverí sa dá upraviť podľa želania používateľa. Vďaka tomu netreba potom pri kúpe riešiť, do ktorej strany treba dvere otvárať kvôli usporiadaniu kuchyne, či špajze.

Doplnkové systémy a funkcie pre výber chladničky

Chladničky nie sú len pasívne spotrebiče stojace v rohu kuchyne, či ukryté v kuchynskej linke. Ponúkajú i viacero aktívnych funkcií, ktoré vám môžu uľahčiť život.

ako vybrat chladnicku - chytre funkcie

  • No Frost – ide o bez námrazový systém, ktorý pomocou nútenej cirkulácie studeného vzduchu zabezpečí rovnomernú teplotu v celom priestore. Znižuje, alebo dokonca až eliminuje zrážanie vodných pár, ktoré spôsobuje chladenie potravín. Vnútorný priestor však nikdy nezmŕza. Teplota je konštantná v celej chladničke. Potraviny však treba baliť, ak ich chceme udržať svieže.
  • Low Frost – ide o systém, v ktorom sa zníži tvorenie ľadu v oblasti mraziaceho priestoru. Neželaný vznik námrazy sa zníži až o 80%. Vďaka tomu sa znižujú náklady a zvyšuje výkonnosť spotrebiča. Potraviny sa zmrazujú rovnomerne.
  • Prázdninový režim – tzv. Holiday mode je režim, ktorý môžete zapnúť počas vašej neprítomnosti. Chladničku môžete síce bez obsahu potravín vypnúť, no stalo by sa z nej miesto vhodné na tvorbu baktérií či plesní, preto ju nevypnete ale ponecháte tento režim. Zabezpečí nastavenie konštantnej teploty v chladničke, napríklad +14 či +15 stupňov Celzia, ktoré už zabránia tvorbe nežiaducich „prekvapení“, ktoré by nás tam mohli počkať. Táto teplota sa tu bude udržiavať až do vypnutia režimu.
  • Alarm – výhodnou funkciou v rámci vybavenia chladničiek je alarm. Ten slúži ako indikátor v prípade, že ste nechali otvorené dvere. V tom prípade musí chladnička viac pracovať a tak i viac spotrebuje. Rovnako to však nie je dobré kvôli potravinám. Alarm je užitočný i v prípade, že máte malé deti, ktoré by občas mohli nechať pootvorenú chladničku bez vášho vedomia.

Typ chladiaceho okruhu

  • Jednokompresorové – chladenie pre spoločný okruh chladničky i mrazničky zabezpečuje jeden kompresor. Má teda spoločné ovládanie a termostat sa nachádza vo vnútri chladničky. Vzniká tu však situácia, že termostat pre mrazničku sa nedá samostatne ovládať a ponúka len konštantnú teplotu -18 stupňov Celzia. V tom prípade sa zariadenie dá vypnúť iba celé naraz, nie po častiach.
  • Jednokompresorové s elektroventilom – pomocou elektro ventilu zabezpečí kompresor dva samostatné chladiace okruhy pre chladničku i mrazničku. Teplota sa teda ovláda samostatne v chladničke i mrazničke. Napríklad chladničku tak možno vypnúť, ak sme dlhšiu dobu neprítomní. Okrem toho sa tu využívajú i funkcie pre optimálne rozloženie teploty, ktoré zároveň bojujú proti námraze. Obsahujú invertorový motor. Ten je úspornejší a výkonnejší. Ponúka dlhšiu záruku. Pri vypnutí mrazničky sa však vypne celý elektrospotrebič.
  • Dynamické chladenie / ventilátor – dá sa prirovnať k ventilovému, no v rámci dynamického chladenia sa otáčky ventilátorov vedia meniť vzhľadom k potrebám rýchleho dochladzovania. Ide teda o špeciálnejší typ a samoreguláciu.

Door in Door

Zaujímavá technológia, ktorá prináša lepší prístup k potravinám tým, že dvere do chladničky obsahujú ešte jedny, ďalšie dvere. Do tých prvých sa môžu uskladniť potraviny a nápoje, ku ktorým chcete mať okamžitý prístup a ktoré konzumujete častejšie. Je to riešenie, ktoré zvyšuje pohodlnosť spotrebiča.

Sektorové skladovanie a priehradkové systémy

Moderné chladničky si so sebou prinášajú aj možnosti uskladnenia potravín podľa typu. Vďaka tomu si viete uskladniť zvlášť zeleninu a dokonca jej, pri niektorých spotrebičoch s teplotnými zónami, aj upraviť teplotu skladovania. Rovnako sú vítané doplnky pre uskladnenie fliaš, vajec či rôzne inteligentnejšie výsuvné systémy.

Dotykový displej

ako vybrat chladnicku - dotykovy displej

Zvlášť staršie typy chladničiek majú na reguláciu teploty mechanické zariadenie spravidla ukryté vo vnútri – no na ľahko prístupnom mieste. Zväčša pomocou regulačného kolieska sa dá nastaviť želaná teplota chladenia.

Pri modernejších typoch však výrobcovia prechádzajú na prehľadné displeje s dotykovou funkciou. Nemusíte ničím točiť, iba dotykmi nastavujete (zvyčajne pomocou vizualizácie na monochromatickom LED displeji) teplotu celej chladničky, prípadne jej častí či ďalších funkcií.

Boj proti baktériám

V chladničke sa nachádzajú potraviny vo viacerých oddeleniach, či boxoch. Stačí malá nepozornosť a môžeme tu jedlo i zabudnúť. Poľahky potom podľahne skaze. Vzniku baktérií potom už nič nebráni. Preto existujú viaceré riešenia, ako tomu predchádzať.

  • Antibakteriálny povrch – vtedy je povrch vnútra povrchovo upravený tak, že obsahuje prvky striebra. Práve to zabraňuje rozmnožovaniu baktérií a tým aj nepríjemnému zápachu v chladničke.
  • Antibakteriálny filter – vyrába sa z aktívneho uhlia a iných účinných materiálov. Je vstavaný do systému ventilácie, pohlcuje pach a prečisťuje vzduch. Znižuje tak tvorenie mikroorganizmov a baktérií v potravinách. Vtedy sa baktérie, namiesto usádzania sa na inom jedle v chladničke, jednoducho zničia.

A čo viac?

ako vybrat chladnicku - kuchyna

Dobrá rada

Každý elektrospotrebič má inú prevádzkovú teplotu. Preto nie je dobré, ak sa chladničky nachádzajú v miestnostiach s vyššími teplotami, alebo sú vystavené slnečným lúčom. Nie je ani dobré umiestňovať ich v blízkosti silných zdrojov tepla. Odporúčaná teplota pre prevádzku chladničky sa preto pohybuje v rozmedzí od 15 do 30 stupňov Celzia.

Publikované: 11. 09. 2014

Vyberáme z NAY magazínu

  • Ako vybrať sušičku ovocia Ako vybrať sušičku ovocia

    Pri sušení ovocia nejde len o jeho bezpečné uskladnenie počas chladných mesiacov. Reč je totiž aj o tom, že sušené ovocie sa zvykne konzumovať aj namiesto sladkostí. Zachováva sa v ňom až 80% vitamínov, a tak je snáď „najmenším zlom“ spomedzi „chuťoviek“, ktoré konzumujeme počas večera stráveného…

    Zobraziť viac informácií
  • Ako vybrať chladničku Ako vybrať chladničku

    Moderné chladničky dnes dokážu významne predĺžiť mnohým potravinám životnosť. Patria preto k štandardnému vybaveniu kuchyne a jej výberu sa pri zariaďovaní domácnosti zrejme nevyhnete. V súčasnosti existuje množstvo rôznych modelov s viacerými užitočnými funkciami, ktoré sú však finančne…

    Zobraziť viac informácií

Všetky články NAY magazínu

Hore