Ako vybrať fritézu

Jedlo sa dá pripraviť na desiatky spôsobov – môžeme ho klasicky variť či piecť, ale aj pariť, dusiť či vyprážať. Klasické vyprážanie sa síce oficiálne nepovažuje práve za najzdravšiu prípravu jedla, no minimálne pri väčších obedoch či domácich slávnostiach je vyprážaný rezeň či smažená ryba absolútne na mieste! A ak práve takúto prípravu chcete zvládnuť tip-top, je tu pre vás možnosť vybrať si niektorý z fritovacích hrncov. Tie totiž predstavujú zdravšiu alternatívu vyprážania a hranolčeky, či vysmážaný syr, sú chrumkavé ako z reštaurácie. Olej je vo fritéze totiž rozpálenejší ako na panvici a jedlo ním toľko nenasiakne. Rovnako vyššia teplota pozitívne ovplyvňuje aj kvalitu chrumkavosti.

Ako vybrať fritézu

Rýchly sprievodca pri výbere fritovacieho hrnca

  • V prípade, že máte malú domácnosť (napríklad dvojčlennú) je lepšie zadovážiť si menšiu fritézu s objemom do 1,5 litra oleja.
  • Ak vás je doma viacej, potom určite premýšľajte nad fritézou s väčším objemom (nad 2 litre oleja) a aj s rozšírenými funkcionalitami. Niektoré fritézy sa totiž dajú využívať i na dusenie pokrmov.  
  • Dôležitou vlastnosťou fritézy je to, či sa dá rozložiť. Sú modely, ktoré sa rozložiť – a teda poriadne umyť nedajú. Iné typy však môžete rozobrať a okrem srdca, v podobe elektroniky, dokonca i umyť v umývačke.
  • Výhodou sú fritézy s filtrami, ktoré pohlcujú pachy z vyprážania.
  • Chýbať by nemal ani nastaviteľný termostat pre nastavenie teploty oleja.
  • Určite poteší funkcia vizuálnej indikácie pripravenosti zariadenia na prácu.
  • Ak ste zástancom zdravého životného štýlu, a preferujete prípravu potravín s minimom pridaného oleja, poobzerajte sa po tzv. „nízkotučných“ fritézach, v ktorých vám na prípravu pokrmu postačí len lyžica oleja.
  • V prípade, že si radi skrátite čas na prípravu pokrmov, poobzerajte sa po kombinovanej fritéze s multifunkčným hrncom vybaveným miešacími lopatkami. Pripravovať tak môžete naraz viacero jedál, pričom by sa ich pachy vďaka inováciám nemali premiešať.

Základné parametre pri výbere fritovacieho hrnca

Výhodou fritézy oproti bežnej panvici je fakt, že fritéza osmaží pokrm rovnomerne. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, no v skutočnosti je jedlo z fritézy, oproti tomu z panvice, menej nasiaknuté tukom, a tak je o niečo zdravšie. Do rozpáleného oleja sa ponára surovina v kovovom sitku, teda v košíku a pomocou neho sa i vyberá. Tuk tak môže pekne odkvapkať.

Podľa obsahu potrebného oleja, objemu fritézy

Najmenšie modely potrebujú na svoju funkciu len pol litra oleja. Tomu však zodpovedá aj veľkosť porcie. Hodia sa preto pre samostatného človeka, či maximálne pre dvojčlennú domácnosť. Fritézy, ktoré fungujú napríklad až s piatimi litrami oleja však už prichystajú porciu pre viacčlennú rodinu.
V prípade „nízkotučných“ fritéz, ktorým postačí len pár kvapiek oleja, sa orientujte podľa hmotnosti pripravovanej suroviny. Aj v nich si môžete vyberať podľa počtu členov v domácnosti, prípadne od frekvencie fritovania. Pre menšie domácnosti postačí fritéza napríklad pre 1kg hranoliek, viacčlennej domácnosti odporúčame fritézu s kapacitou 1,7 kg.

Typy fritéz

Fritézy rozdeľujeme aj podľa typu riešenia ohrevného telesa. Niektoré ho majú ukryté v nádobke, iné majú špirálu priamo v oleji.

Ohrevné teleso ponorené v oleji – ohrevná špirála je oddeliteľná, priamo sa ponára do oleja a tak ho rozhorúči. Pri tomto ohreve vzniká chladnejšia oblasť oleja v miestach pod špirálou – teplý olej totiž stúpa nahor. Dôsledkom je, že odlomené kúsky strúhanky ši samotného jedla sa neprepaľujú a nevzniká tak dojem spálených potravín. Keďže ide o priamy ohrev, táto fritéza je energeticky účinnejšia. Tento typ fritézy je praktické na umývanie, nakoľko stačí len vybrať špirálu. Nádoba sa dá potom pohodlne umyť, hoci aj v umývačke riadu.

Skryté ohrevné teleso – je to doteraz najrozšírenejší typ fritézy. Olej nezohrieva priamo špirála, ale teflónová nádobka. Tá umožní na jednej strane fritovanie, no zároveň aj dusenie – a to bez tuku. Z fritovacieho hrnca sa tak stane aj pomocník pri zdravom type stravovania. Tento typ sa však zvyčajne nedá celý rozobrať. Umyť tak môžete len košík, kam sa potraviny kladú, alebo samostatné veko fritézy.

Rotačná fritéza – je to fritovací hrniec, ktorého kôš rotuje počas fritovania a dno fritézy je  naklonené. Je to možnosť, ako znížiť množstvo potrebného oleja.

Ohrevné teleso v kombinácii s ventilátorom s minimom oleja – teplovzdušná fritéza, prípadne multifunkčný hrniec a fritéza v jednom. V hornej aj dolnej časti vnútornej fritovacej nádoby sú integrované výhrevné telesá. Produkované teplo vo vnútri fritézy optimálne rozháňa ventilátor, navyše v prípade multifunkčnej fritézy miešacie lopatky pokrm miesia a rovnomerne premiešajú z každej strany.  Pre tieto fritézy postačuje len lyžica oleja.

Ďalšie parametre výberu fritovacieho hrnca

Hygiena a čistenie

Základom čistoty fritézy je príslušná starostlivosť o ňu. Pracuje totiž s olejom – a ten je mastný. Ako každá gazdinka vie, mastnota sa z hrncov umýva poriadne ťažko. A práve preto mysleli niektorí výrobcovia na to, aby sa dala fritéza rozobrať a vložiť do umývačky riadu, alebo klasicky opláchnuť. Ak sa totiž rozobrať nedá, je trochu ťažšie ju udržiavať v dobrej kondícii. Aj keď, samozrejme, aj to sa dá a čistý fritovací hrniec si dokážu udržať aj majitelia tejto alternatívy.

Filter

Pri vyprážaní dochádza k odparovaniu oleja a výparu z jedál. Ide o paru, ktorá je zmiešaná s mastnotou, takže jej vyparovanie do ovzdušia domácnosti môže nie len znečistiť kvalitu vzduchu v kuchyni, ale po častom používaní fritézy sa efekt mastnoty môže prejaviť aj na stenách či dvierkach kuchynskej linky. Preto sa odporúča zadovážiť si fritézu so slušným filtrom, ktorá sa o to postará. Ten zachytí nielen mastnú paru, ale aj nežiaduce pachy. Filter je vnútorný, no dá sa jednoducho vybrať a umyť, prípadne vymeniť.

Funkcie moderných fritéz

Väčšina moderných fritéz dnes už obsahuje i viaceré nastaviteľné programy, teda má rozšírené svoje funkcie. Fritéza tak obsahuje tlačidlá na reguláciu a nastavenie teploty, ale aj času fritovania. Pomocou toho sa môže na konci procesu i sama vypnúť.

Spôsoby využitia

V moderných fritézach môžete okrem klasického fritovania pripravovať pokrmy varením, pečením, grilovaním či  dusením. Je to možné vďaka dvom zónam varenia, ktoré sú samostatne vyhrievané a umožňujú i rozdielne nastavenie časovača.

To, čo ste možno o fritéze a fritovaní nevedeli

Používatelia by mali postupovať pri nalievaní oleja podľa pokynov výrobcu – to znamená, dodržiavať množstvo oleja, ktoré sa odporúča v návode a ktoré je vyznačené ryskami. Hladina sa teda má pohybovať medzi maximom a minimom. Pri menšom množstve môže dochádzať k nedostatočnému prepečeniu a pri prekročení normy môže zase olej pretekať pri smažení von.
Ak sa vám zdá objem pol litra oleja pre jednu osobu, prípadne celých päť litrov neuveriteľne veľa – je tu jedna poznámka. Olej sa nevyužíva jednorazovo, ale môže sa používať na prípravu jedla opakovane. Nevravíme, samozrejme, o tom, že ho môžete vo fritéze držať rok, ale sú tu určité zásady.
Výrobcovia zvyčajne spomínajú aj 20-násobné využitie oleja. Na jeho uskladnenie a spoľahlivú ochranu v niektorých prípadoch dokonca ponúkajú aj špeciálnu nádobu, do ktorej olej prelejete. Výhodou je, ak nádoba obsahuje na hrdle i kovové sitko, cez ktoré nemôžu prejsť väčšie kúsky ulomeného jedla. Takto sa zabráni preprážaniu či dokonca poriadnemu zhoreniu týchto kúskov pri opätovnom využití oleja. Nádoba sa dá uzavrieť a odporúča sa jej uskladnenie na tmavom mieste, najlepšie rovno v chladničke.

 

Pripojené stránky

Publikované: 28. 07. 2016

Súvisiace kategórie

Hore

Vyberáme z NAY magazínu

Všetky články NAY magazínu

Hore