Ako vybrať mixér

Zvyčajne sa v domácnosti nachádza nie jeden, ale i viac šľahačov a mixérov na rôzne druhy použitia. Existujú i multifunkčné kuchynské roboty, no ak nepotrebujete vyťahovať celú sadu, ale chcete len, v čo najkratšom čase, rozmixovať zeleninu v polievke, využijete praktický ručný ponorný mixér. Rýchle vyšľahanie nadýchanej šľahačky zase urýchli ručný šľahač s metličkami. Nenahraditeľným pomocníkom je aj pri výrobe dnes tak obľúbených smoothies. Ak však máte záujem iba o jeden typ mixéra, pred kúpou si treba zvážiť, akú činnosť s ním chceme najčastejšie vykonávať. Na druhej strane, posúďte sami – väčšina týchto zariadení je skutočne multifunkčná pomocou rôznych nástavcov, a tak dokážu v mnohých prípadoch plne nahradiť aj väčší kuchynský robot. Podľa typu nástavca možno v nich sekať zeleninu , drviť ľad. úspešní sú pri výrobe kokteilu či čerstvého smoothie.

Ako vybrať mixér

Rýchly sprievodca pri výbere mixéra a šľahača

  • Výber závisí v prvom rade od toho, či v domácnosti zvyknete viac variť alebo piecť. Ak ste viacčlenná rodina s deťmi, mixér by mal byť súčasťou vašej domácnosti.
  • Ak ste zaneprázdnený samostatný človek, potom voľte jednoduchšie typy ponorných mixérov. Hodia sa najmä na rýchlu prípravu omáčok a polievok.
  • Pri jednoduchších typoch mixérov, akými sú napríklad ponorné mixéry či sekáčiky, môže byť výkon motora i trochu nižší. Na hnetenie cesta a náročnejšie sekania sa však už odporúčajú kvalitné, výkonné motory. Škála sa pohybuje od 350 do 1,400 W.
  • Existujú i kombinované kuchynské roboty, no samotné mixéry sa delia na stolné, ponorné, ručné šľahače a sekáčiky. V rámci nich je možné zakúpiť rôzne nástavce a z mixéra sa stane multifunkčný nástroj.
  • Pre lepšie čistenie by mal byť mixér či šľahač plne rozoberateľný.
  • Viac príslušenstva dáva väčšie možnosti. A často aj šetrí čas, keď sa s malým zariadením vyhnete vyberaniu a rozkladaniu veľkého kuchynského robota.
  • Tyčové mixéry slúžia len na krátkodobé použitie, inak by sa mohli prehriať. Na dlhšie mixovanie sú účinnejšie ručné šľahače s výkonnejšími motormi.

Základné parametre pri výbere mixéra a šľahača

Príkon motora

Nie každý typ motora sa hodí na mixovanie viacerých typov potravín. S najslabším výkonom, ktorý tvorí asi 350 W by sme ťažko uhnietli kysnuté cesto na koláč pre celú rodinu. Vtedy by hrozilo riziko prehriatia. Tieto typy zároveň disponujú menšími nádobami. Hodia sa skôr na rýchlu prípravu polievok, omáčok a tekutejších pokrmov.

Do vyššej kategórie patria motory s 800 až 1400 Wattmi. Čím je výkon vyšší, tým je lepší výsledok a kratší čas. Tieto typy mixérov sú už vhodné na najrôznejšiu škálu nástavcov a príprav jedla. Rovnako aj na podporu pri pečení.

Bezpečnosť

Aj na bezpečnosť by sa malo pri výbere mixéra prihliadať. Najmä pokiaľ ide o používanie ostrých sekáčikov a rôznych nástavcov s nožmi. V tomto prípade je určite lepší spotrebič, ktorý má na takéto nástavce aj ochranné kryty.

Bezpečnosť má svoj význam aj pri nástavcoch. Používateľ by mal uprednostniť modely, ktoré majú na svojich nástavcoch bezpečnostnú poistku, čo dáva záruku, že počas práce len tak nevypadnú. V tomto smere sa často využíva Klik systém, pri ktorom treba nástavec uvoľniť zatlačením poistky.

Ďalším prvkom je rukovať. Bezpečnejšie je určite taká, ktorá má isté pogumovanie. Vďaka nemu potom len tak nevykĺzne z ruky ani keď je vlhká. Pri hladkých plastových rukovätiach je práve vykĺznutie z ruky pravdepodobnejšie. Toto by mali spĺňať najmä tyčové mixéry.

Materiál

Čím odolnejší materiál, tým dlhšia životnosť spotrebiča sa predpokladá. Na trhu sa nájde mnoho plastových modelov. Aj keď ide o pomerne tvrdé a odolné plasty, zrejme sa s nerezovými materiálmi porovnávať úplne nedajú. Prednosť by teda v tomto smere mohli dostať metalické modely, aj keď cena bude určite vyššia.

Dĺžka prívodného kábla

Nikdy nie je na škodu, ak je dĺžka prívodného kábla aj o niečo dlhšia. Vždy to však musí byť rozumná miera, aby sa pri varení zbytočne neplantala a nezavadzala. V tomto smere sa výrobcovia držia rozmeru cca 1 meter a zopár desiatok centimetrov navyše. Pred kúpou je preto dobré si odmerať ako ďaleko je na kuchynskej linke, kde sa bude s mixérom pracovať, práve elektrická zásuvka. Dĺžky kábla sa pritom pohybujú od 1 metra až po 1,8 metra.

Šľahače a mixéry bez kábla

Zaujímavosťou sú však aj ručné šľahače, ktoré nie sú vybavené káblom, ale akumulátorom. Samozrejme, obsahujú batériu, ktorú treba nabíjať – či už vyberateľnú alebo vstavanú. Ich benefit je v tom, že sa nemusíte viazať pri varení na dĺžku šnúry a celkove poskytujú väčšiu voľnosť pri varení.

Po vybití ich buď pripojíte k zásuvke s elektrickou energiou, alebo ich postavíte k dokovacej stanici, kde už prebehne nabíjanie. Výdrž batérie samozrejme závisí od konkrétneho typu a od výrobcu.

Typy mixérov a šľahačov

Stolné mixéry

Majú pevnejšie telo a sú v porovnaní s ručnými mixérmi o dosť robustnejšie. Dajú sa uzavrieť vrchnákom počas mixovania, preto si manipulácia s nimi nevyžaduje príliš veľkú obozretnosť. Spravidla sa skladajú z dvoch hlavných častí – z motorovej, ktorá obsahuje i ovládač, či spínače a z väčšej nádoby, v ktorej môžu pracovať rôzne nástavce. Práve tie sú poháňané motorom zo spodnej časti.

Podľa typu nástavca sa hodia na rôzne účely. Možno v nich sekať napríklad zeleninu pomocou malých rotujúcich nožíkov, prípadne drviť ľad. Sú však i obľúbenými pomocníkmi pri výrobe domácich ovocných kokteilov so šľahačkou, alebo čerstvých smoothies.

Poskytujú väčšinou tri rýchlostné úrovne s rozmedzím otáčok od 1,000 do 1,800. V porovnaní s nasledujúcimi typmi však zaberú trochu viac miesta. Mixér je vhodný do každej domácnosti, no veľkosť jeho šľahacej, či drviacej časti by mala byť väčšia, ak žijete vo viacčlennej domácnosti. Niektoré časti mixéra sa dajú čistiť aj v umývačke riadu.

Tyčové/ponorné mixéry

Existujú najjednoduchšie ponorné mixéry s jedným nástavcom na mixovanie omáčok, no aj omnoho zložitejšie systémy podobajúce sa dokonca až kuchynským robotom. Základ je rovnaký v podobe jednej rúčky s jednoduchým ovládaním, kde sa väčšinou nachádza len jedno tlačidlo, s jednou rýchlosťou. K niektorým typom sa však dá pripojiť aj nástavec, na ktorý je možné napojiť napríklad i misku so sekáčikmi. Vznikne tak zjednodušený stolný mixér.

Ak majú tieto mixéry viacero nástavcov, či väčší výkon, potom sú však i trochu drahšie a na držanie v ruke trochu priťažké. Na druhej strane, vynahradia viacero zariadení. Všetko máte v stále kompaktnej, útlej forme, vždy po ruke. Či už mixujete omáčky, drvíte ľad alebo sekáte orechy. Tento mixér sa hodí do každej domácnosti.

Ručné šľahače

V porovnaní s tyčovým mixérom sú robustnejšie, no vykonajú aj viac práce. Nechýbajú im hnetacie metly na kysnuté cesto, ale ani metly na šľahanie plnky, či šľahačky. Okrem toho však vlastnia množstvo nožíkov a sekáčikov, ktoré v priebehu procesu rotujú v šľahacej miske. Nádob na šľahanie však môže byť tiež viacero a skladať sa môžu z rôznych materiálov. Disponujú viacerými rýchlostnými stupňami. Tlačidlo spúšťajúce proces mixovania nie je nutné držať počas procesu mixovania, tak ako pri niektorých tyčových mixéroch.

Ich výbava môže pripomínať dokonca až kuchynského robota. Niektoré obsahujú totiž špeciálne otočné rameno, do ktorého sa pripoja. Rameno sa dá potom využiť s napojenými metličkami ako šľahač či hnetač cesta. Vo zvislej podobe, a po pripojení nástavca s malými sekáčikmi, však vytvorí stolný mixér. Tieto komplikovanejšie typy sú aj finančne náročnejšie, no ponúkajú širšiu variabilitu. Hodia sa do väčších domácností, v ktorých sa veľa varí a pečie. Dajú sa umývať i v umývačke riadu.

Sekáčiky

Tento typ mixéra tvorí miska, ktorú uzavrie hlavica s motorom. Slúžia na rýchle sekanie pomocou vrtúľ, teda malých ostrých sekáčikov. Hodia sa na expresné posekanie cibuľky, ale aj byliniek, zeleniny, či ovocia. Sekáčiky so silnejším výkonom posekajú i mäso a rozdrvia ľad.

Ich výhodou je skladnosť a nenáročná obsluha. Poväčšine majú len jeden rýchlostný stupeň a tvoria iba jednoúčelové zariadenie. Zväčša sa však dajú umývať i v umývačke riadu.

Publikované: 01. 10. 2014

Vyberáme z NAY magazínu

Všetky články NAY magazínu

Hore