Ako vybrať skartovačku

Ako vybrať skartovačku

Skartovačky sa stali prirodzenou súčasťou mnohých firiem, ktoré sa chcú chrániť proti zlodejom dát či ich využívajú na dodržiavanie zákona o ochrane osobných údajov. Ale taktiež sú dobrým pomocníkom doma alebo v kancelárii pri odstraňovaní neporiadku. Pri výbere skartovačky treba zohľadniť niekoľko vecí. My vám pri tom poradíme.

Rýchly sprievodca pri výbere

  • Všímajte si kapacitu skartácie, čím je vyššia, tým viac práce za kratší čas skartovačka odvedie.
  • Vyberajte skartovačku podľa miesta využitia (doma alebo v kancelárii), čo súvisí s tým, koľko ľudí ju bude využívať a koľko listov s ňou chcete skartovať.
  • V kancelárii alebo na účtovnom oddelení voľte modely, ktoré si poradia s mnohými listami zároveň.
  • Ak budete chcieť skartovať aj niečo iné ako je papier, napr. nosiče elektronických dát – CD/DVD disky, niektoré modely skartovačiek vám to umožnia.
  • Skartovačky s typom skartácie „cross“ (krížový rez) plnia odpadovú nádobu pomalšie než prúžkové, takže ušetríte čas na časté vynášanie skartovaného materiálu.
  • Všímajte si úroveň zabezpečenia skartovačiek (1 až 7), kde pod stupňom 1 sa označuje základná úroveň zabezpečenia a pod 7 maximálna existujúca úroveň zabezpečenia. 

Delenie podľa úrovne zabezpečenia

Tento údaj hovorí o veľkosti častíc, na ktoré je dokument pri skartovaní rozrezaný. Úroveň zabezpečenia delíme podľa normy DIN 66399 do siedmich úrovní (*P-1 až P-7). Čím vyššia úroveň, tým aj vyššia ochrana zabezpečenia pri likvidácii najrôznejších dokumentov. Preto si zvolte takú úroveň, aby vaše citlivé dáta boli dostatočne skartované, a tak uchránené pred zneužitím.

7 úrovní zabezpečenia

zdroj: www.skartovacky.sk

*pod označením P, ktoré spadá pod klasifikáciu materiálov podľa normy DIN 66399, sa myslí zobrazenie informácií v originálnej veľkosti, napr. papier, film a iné tlačové formy.

Delenie podľa typu skartácie

Môžete sa stretnúť s dvoma typmi skartácie, ktoré sa rozlišujú podľa spôsobu rezu skartovacieho materiálu na: krížový rez („cross“) alebo prúžkový rez. Prúžkový rez je menej bezpečný, to aj zodpovedá jeho úrovni zabezpečenia (P-1 až P-2), ktorá poskytuje základnú ochranu dokumentov. Tento rez sa vyznačuje tenkými prúžkami papiera, s maximálnou šírkou 6 mm.
Naopak krížový rez poskytuje vyššiu úroveň zabezpečenia (až po P-7), čo má za následok aj to, že sa vám bude pomalšie zapĺňať odpadová nádoba. Na bežné skartovanie je úroveň zabezpečenia P-3 optimálna, vyššie štandardy už zbytočne zvyšujú náklady. Takáto úroveň priemerne zodpovedá časticiam s rozmermi 4 x 50 mm (zodpovedajúcej ploche 200 mm2), maximálne však 320 mm2.    

zdroj: www.fellowes-slovakia.sk

Objem odpadového koša

Podľa prevádzkových potrieb, koľko ľudí by malo skartovačku využívať, a priestorových možností, či ju budete chcieť umiestniť pod stôl, do chodby alebo samostatnej miesnosti, si zvolte takú veľkosť odpadového koša, ktorá vám bude podľa týchto kritérií najviac vyhovovať. Berte do úvahy aj to, že skartovačky s krížovým rezom (s vyššou úrovňou zabezpečenia) sa plnia pomalšie. Pri malých kúskoch papiera tak budete odpadový kôš vyprázdňovať menej často. Doma to, pravdepodobne, až tak nevyužijete, keďže skartovačku nevyťažíte ako napr. v kancelárii, kde už zaváži, či ju budete vynášať raz za týždeň alebo každý deň.

Kapacita a rýchlosť skartácie

Ak skartujete vo väčšom množstve a často, všímajte si aj tieto dva parametre pri výbere. Kapacita skartácie udáva, koľko listov kancelárskeho papiera dokáže skartovačka zrezať súčasne. Spoločne s údajom o rýchlosti skartácie si tak môžete vypočítať, ako rýchlo dokážete zoskartovať napr. 50 listov papiera. Pokiaľ budete skartovať príležitostne, nebudú mať tieto hodnoty parametrov pre vás až taký veľký význam.

Kde a ako často chcete skartovačku využívať?

V kancelárii alebo na účtovnom oddelení voľte modely, ktoré si poradia s väčším počtom skartovaných listov zároveň. Taktiež majte na pamäti, že čím väčšie objemy budete skartovať, tým viac využijete automatický podávač. V domácnostiach, kde sa štandardne skartuje pomenej, nemusia hrať takú významnú rolu tieto vlastnosti.
Pri častom používaní je taktiež dôležitý prevádzkový cyklus, čo je časový interval, počas ktorého je skartovačka schopná plynule skartovať bez toho, aby ju bolo nutné chladiť. V prípade viacerých používateľov, napr. vo veľkej kancelárii, sa môže vyskytnúť situácia na čo najplynulejšie skartovanie. Preto je vhodné zvoliť čo najvyšší prevádzkový cyklus. Kým pri osobnom používaní je skartovanie menej časté, z toho dôvodu môže mať skartovačka prevádzkový cyklus iba niekoľko minút.

Čo všetko chcete skartovať?

Z tohto hľadiska si dobre premyslite, aký typ materiálu budete chcieť skartovať. Okrem papiera sú niektoré modely skartovačiek schopné skartovať aj napr. kreditné karty, CD/DVD, dokumenty so spinkami alebo listovou sponou. Ak skartujete dokumenty väčších formátov, všímajte si aj údaj o pracovnej šírke (šírka vstupného otvoru).

Rady na záver

  • Neprekračujte odporúčanú kapacitu jedného pracového cyklu skartácie, pretože tým poškodzujete rezný mechanizmus skartovačky, čo môže viesť k jeho trvalému poškodeniu.
  • Väčšina výrobcov má technické údaje skartovačky nastavené na papier s kvalitou 70 g/m2, aj keď väčšina štandardných papierov má hodnotu 80 g/m2. Číslo zo špecifikácií je teda potrebné vynásobiť číslom 0,875, aby ste skartovačku nadbytočne nezahltili.  
  • Skartovaním vzniká teplo, hoci je minimálne, ale aj tak dobre spravíte, ak skartovačku umiestnite niekoľko centimetrov od steny či nábytku.
  • Skartovačky s krížovým rezom si vyžadujú občasné premazanie, na ktoré slúži olej na skartovačky. Tento úkon vám zaberie pár minút a opakujete ho v závislosti na vyťažení a výkone skartovačky.

 

Produkty v akcii

Zobrazujeme 0 výsledkov Použite filter pre spresnenie požiadaviek.

Mohlo by vás zaujímať

Dlhodobá akcia

Bežné, jednoduchšie šľahania zvládnete i pomocou ručných šľahačov a ponorných mixérov. Tie tvoria samostatnú kategóriu a sú zároveň dobrými pomocníkmi, ľahko sa s nimi manipuluje a sú vždy poruke. Avšak v prípade, že radi i často varíte, či pečiete a používate týchto pomocníkov až príliš hojne, možno je na čase pouvažovať nad kúpou kuchynského robota. Kuchynský robot šetrí najmä čas pri varení a pečení, pomocou viacerých nástavcov a prídavných zariadení. Jeho multifunkčnosť ušetrí starosti s vyťahovaním a umývaním viacerých typov mixérov a šľahačov. Okrem jednoduchších mixovaní zvláda sekanie, drvenie, dokonca hnetenie hustého kysnutého cesta. Niektoré typy majú aj integrovanú váhu, čo proces prípravy jedla tiež značne zjednoduší. Zároveň sú i také, ktoré vlastnia zabudovanú varnú dosku.

220x220_AKOVYBRAT_kuchynsky_robot

Dlhodobá akcia

Moderné chladničky dnes dokážu významne predĺžiť mnohým potravinám životnosť. Patria preto k štandardnému vybaveniu kuchyne a jej výberu sa pri zariaďovaní domácnosti zrejme nevyhnete. V súčasnosti existuje množstvo rôznych modelov s viacerými užitočnými funkciami, ktoré sú však finančne náročnejšie. No treba zvážiť počiatočné investície, pretože onedlho sa všetko vráti v podobe kvalitných chladených potravín. Ide predsa o vaše jedlo.

220x220_AKOVYBRAT_chladnicku

Dlhodobá akcia

Digestor má v kuchyni svoje nezastupiteľné miesto. Okrem odstraňovania vôní, či zápachov totiž v konečnom dôsledku odsáva aj vlhkosť. Odstraňuje pary, ktoré by sa inak usádzali na stenách. Preto, či už v kuchyni trávite viac alebo menej času, nemalo by to mať vplyv na to, či sa rozhodnete kúpiť si digestor. Zíde sa za každých okolností, či už varievate pravidelne, alebo vám len v sobotu večer prihoria pukance v mikrovlnnej rúre.

220x220_AKOVYBRAT_digestor

Zobraziť všetky akcie