Ako vybrať rúru na pečenie

Rúra na pečenie je jedným zo spotrebičov, ktorý len výnimočne absentuje v kuchynskej výbave. Býva spravidla súčasťou sporáka, no najmä vo vstavaných linkách môže byť osadená i ako samostatný spotrebič. Rúry sa delia podľa spôsobu spotrebovávanej energie, čo môže mierne i ovplyvňovať ich schopnosti piecť. Pred kúpou takéhoto spotrebiča je dobré si premyslieť, čo od neho očakávate, keďže výber je veľký a rúry majú množstvo funkcií. Niektorým nechýba napríklad ani taký gril.

Ako vybrať rúru na pečenie

Rýchly sprievodca pri výbere rúry

  • Na začiatku procesu výberu rúry si treba zvážiť, či ju chceme samostatne – bez sporáka, ako súčasť vstavanú v kuchynskej linke. Druhým modelom je rúra kombinovaná so sporákom.
  • Dobre si treba zvážiť aj prívod energie, ktorú chceme v rúre spotrebovávať. K dispozícii sú teda rúry elektrické a plynové.
  • Ak žijete v domácnosti, kde je viacero členov, je väčšia šanca, že rúra sa bude pravidelnejšie využívať. Vyberte si preto rúru aj podľa veľkosti.
  • Ak máte radi grilované jedlá a nemáte k dispozícii používať gril na terase či v záhrade, môže byť práve rúra s grilom tým správnym riešením.
  • Pokiaľ uprednostňujete zdravú stravu a jedlo pripravované na pare, pri ktorom sa zachováva viac vitamínov, hľadajte pri kúpe rúry práve parnú funkciu.
  • Pre tých, ktorí obľubujú pečenú hydinu, je dobré poznamenať, aby si pred kúpou zistili výšku rúry, pokiaľ sa chystajú dostať do vnútra aj taký hlinený pekáč s celou morkou.
  • Ventilátor v zadnej časti zabezpečí ohrievanie horúcim vzduchom. Zároveň sa tým urýchľuje ohrev. V prípade, že je v jeho blízkosti kruhové tepelné teleso, vzniká horúcozdušný ohrev a ten sa postará o pečenie viacerých úrovní naraz. Toto šetrí energiu pri pečení.
  • Vhodnými sú i funkcie rúry ako rozmrazovanie, signalizácia veľkej teploty dvierok či teleskopický výsuv, ktorý vylepšujú manipuláciu s plechom či pekáčom.
  • Nové moderné rúry mávajú aj funkciu indukčného pečenia. V tomto prípade sa plech rozpáli okamžite pomocou indukčného princípu, podobne ako pri sporákoch tohto typu.
  • Pre lepšie čistenie je dobré si zistiť, či má rúra aj jeden zo spôsobov samočistenia (pyrolitické, katalytické, parné čistenie).

Základné parametre pri výbere rúry

Umiestnenie

Rúru si vyberáme aj vzhľadom k ostatnej výbave kuchynskej linky. Okrem dizajnu totiž môžete popremýšľať aj nad tým, či chcete kombinovanú rúru so sporákom, alebo samostatnú, v kuchynskej stene zabudovanú rúru.

  • Vstavaná rúra – je súčasťou kuchynskej linky, farebne i dizajnovo teda perfektne pasuje k interiéru. Môže mať dvierka otvárajúce sa vertikálne, či horizontálne.
  • Kombinovaná – je súčasťou sporáka. Ide o klasický typ rúry. Pri jej výbere je okrem parametrov vhodné aj to, aby ladila s okolitým vybavením. Výhodou je, že s ňou môžete manipulovať a teda ju v prípade potreby premiestniť na iné miesto.

Zdroj energie

Podľa energie, ktorú rúra spotrebováva, ju delíme na:

  • Plynovú – hlavným zdrojom energie je plyn. Rúra sa vtedy trošku horšie reguluje. Nie je totiž úplne jednoduché presne vyladiť nastavenia, či stupne a treba na to trošku zručnosti a cviku. Vo všeobecnosti tieto rúry pečú mierne viac zo spodnej časti, preto sa občas stane, že pokrmy sú viac upečené na spodnej strane. Jedlo môžu aj mierne vysušovať.
  • Elektrickú – zdrojom energie je elektrická energia. Tieto rúry sa dobre regulujú a rovnomerne pečú zhora i zospodu. K dispozícii sú aj teplo vzdušné rúry, v ktorých sa nachádza zadný ventilátor a ten rozprúdi teplý vzduch po celom vnútornom priestore. V elektrickej rúre je niekedy aj možnosť indukčného pečenia, ktoré má rovnaký princíp ako niektoré také sporáky. V tomto prípade je výhoda v tom, že teplotu plechu dokážeme pri indukčnom pečení lepšie regulovať.

Samostatná elektrická rúra

Hlavnou časťou tejto rúry je spodné a horné ohrevné teleso. Vo viacerých súčasných modeloch sa nachádza už aj teleso na grilovanie.

Hovoríme o pečení klasickom, kedy je zapnuté horné i dolné teleso, ďalej vrchný ohrev vhodný na dopekanie či gratinovanie. Posledným je dolný ohrev na pečenie pizze a podobne.

Niektoré modely obsahujú aj ventilátor v zadnej časti – ten zabezpečí ohrievanie horúcim vzduchom. Zároveň sa tým urýchľuje ohrev. V prípade, že je v jeho blízkosti kruhové tepelné teleso, vzniká horúcozdušný ohrev a ten sa postará o pečenie viacerých úrovní naraz.

Typy pečenia

Kombinácia ohrevu horného, dolného ohrevu a ventilátora sa postará o rovnomerné rozloženie teplého vzduchu. V tom prípade sa dá piecť i pri nižších teplotách na dvoch úrovniach. Nejde však o horúcovzdušné pečenie.

Horúcovzdušné pečenie – zapnuté je zadné kruhové ohrevné teleso i ventilátor. Niektorí výrobcovia sem dávajú i možnosť zapnutia horného alebo dolného ohrevu. Výborne rovnomerne rozkladá teplotu. Patrí k používateľsky najobľúbenejšiemu typu.

Grilovanie – teplo sála z hornej časti vo viacerých teplotných úrovniach zo samostatného grilovacieho telesa. K tomu môže byť nakombinovaný i horúcovzdušný program, či len pustený ventilátor pre lepšiu cirkuláciu horúceho vzduchu.

Parná rúra – jedlo ohrieva len para, čo zachováva množstvo vitamínov aj minerálov. Nahrádza istým spôsobom varenie vo vode. Chýbajú síce chrumkavé kôrky, no na druhej strane je to zdravý spôsob prípravy rýb, či zeleniny. Jedlo pripravené na pare sa však môže na konci cyklu varenia ešte mierne dogrilovať.

Ďalšie parametre a funkcie

Rozmrazovanie – niektoré rúry dokážu aj rozmrazovať. Vtedy ventilátor rozprúdi vzduch, ktorý má teplotu primeranú na rozmrazovanie. Ide o veľmi šetrné rozmrazovanie.

Tepelná ochrana dvierok rúry – vo vnútri rúry môže byť 250 až 300 stupňov Celzia a je pritom logické, že sa teplo vyžaruje aj do prostredia. Niektorí výrobcovia si preto dajú záležať aj na tom, aby práve teplo, ktoré sa tlačí cez presklenné dvierka rúry von, nespôsobilo popáleniny. Ponúkajú tak napríklad reflexnú vrstvu na vnútornom skle, ktorá časť tepla odráža. Okrem toho môže rúra dosiahnuť bezpečnú teplotu dvierok pomocou viacvrstvového zasklenia a tiež pomocou obehu vzduchu v týchto priestoroch. Niekde zase nechýba špeciálna signalizácia, ktorá hlási, ak sú dvierka rozpálené na viac ako 50 stupňov Celzia.

Termostat – poskytuje nastavenie od najnižších teplôt, pri ktorých sa dá rozmrazovať, ale aj sušiť aj ovocie, huby či bylinky.

Osvetlenie – aby ste pri každej kontrole rúry nemuseli otvárať dvierka, aby ste tam dostali trochu svetla, samozrejmosťou by malo byť osvetlenie. Rúra zároveň nestráca ani teplo, keďže ju netreba stále otvárať.

Teleskopické výsuvy – niektoré rúry obsahujú trochu komplikovanejšie drážky, ktoré držia plech. Niektoré sa pritom dajú vysunúť tak, že umožnia vyjsť celému plechu von. Manipulácia s pekáčom je potom jednoduchšia, rovnako ako kontrola jedla na plechu.

Tepelná sonda – Takýto nástroj je ideálny pre dokonalé pečenie mäsa. Sonda sa totiž zapichne do pokrmu v rúre a zisťuje jeho presnú teplotu vo vnútri. Nemalo by sa tak stať, že by bolo hrubšie mäso nedopečené. Sonda pritom pri inteligentných rúrach dokonca komunikuje s prednstaviteľnými programami a tak sa vlastne mäso pečie samé.

Prednastaviteľné programy a postupy – moderné rúry ponúkajú pestré možnosti v rámci programov a inteligentných nastavení. Môžete si pripraviť svoje vlastné nastavenia, najmä v rôznych kombináciách času a teploty, alebo si vybrať z mnohých predvolených.

A čo viac?

Čistenie

Rúru možno čistiť viacerými spôsobmi, ktoré sú založené na rozličných princípoch:

  • Vodná para – čistí sa za prítomnosti vody, s pridaním octu a pri spustení čistiaceho programu rúry. Vodná para, ktorá sa počas procesu vylučuje, rozloží nečistoty na hladkom smalte. Nečistoty však nezmiznú, len sa narušia a po skončení procesu je ich potrebné zotrieť.
  • Katalytické čistenie – ide o ďalší zo spôsobov samočistenia, ktorý sa týka napríklad plechov na pečenie. Počas bežných teplôt dokážu tieto špeciálne plechy vsakovať a degradovať tuky. Po určitej dobe však treba plechy na pečenie vymeniť.
  • Pyrolýza – považuje sa za najúčinnejšiu metódu čistenia. Počas nej sa totiž rúra rozpáli až na 500 stupňovú teplotu. Je to také teplo, že tuky, aj iné nečistoty, sú spálené až na popolček. Ten sa už len jednoducho zotrie. Dvierka však pri takomto čistení treba uzamknúť a poriadne izolovať. Okrem toho sa míňa i väčšie množstvo energie.

Publikované: 16. 09. 2014

Vyberáme z NAY magazínu

Všetky články NAY magazínu

Hore