Ako vybrať vinotéku

Mať vlastnú vinársku pivnicu je snom nejedného milovníka vína. Nie vždy je to však možné, či už z priestorových, finančných, alebo iných dôvodov. Preto je náhradným a kvalitným riešením pre skladovanie vína priamo v domácnosti - chladnička na víno, teda vinotéka. Zároveň je elegantným domácim spotrebičom, ktorý dokáže dať miestnosti správny šmrnc.

Ako vybrať vinotéku

Zopár tipov pre rýchle rozhodovanie

  • ak skladujete minimum vína, prípadne nemáte dostatok priestoru, vyberte si vinotéku s kapacitou fliaš 6-18, patria k najmenším
  • ak chladíte dva a viac druhov vína, potrebujete vinotéku dvoj a viac zónovú
  • zaujímajte sa, koľko má vinotéka poličiek, koľko má teplotných zón, teda, či je možné v jednej vitríne mať napríklad súčasne uložené víno k archivácii, aj víno pripravené k servírovaniu, víno biele a červené a prípadne aj sekt
  • ak plánujete používať spotrebič každodenne s plnou kapacitou, vyberajte v energetickej triede A
  • ak plánujete mať vinotéku umiestnenú v chladnejších priestoroch (napr. komora, špajza, pivnica), vyberajte podľa zaradenia do klimatickej triedy s označením SN
  • ak potrebujete stály výkon s nízkou spotrebou, vyberajte vinotéku s kompresorom, pre menej náročné chladenie je vhodná s termoelektrickým článkom
  • poobzerajte sa po skle na dvierkach s ochranou proti UV lúčom, zabránite tak znehodnoteniu vína
  • ak máte fľaše zvláštnej (neštandardnej) veľkosti, pýtajte sa na možnosť nastavenia políc pre rôzne hrúbky fliaš
  • nezabudnite na budúcu manipuláciu s dvierkami, uistite sa či má vinotéka otváranie ľavé, pravé alebo zameniteľné

Základné delenie vinoték

Vinotéky podľa teplotných zón


Jednozónové
V prípade, že holdujete jednému druhu vína, červenému alebo bielemu, postačí vinotéka s jednou teplotnou zónou. Znamená to, že teplota v nej je určená pre potreby konkrétneho druhu vína. Nastaviť si môžete želanú teplotu.


Dvoj a viaczónové
Ak sa medzi vašimi vínami nachádzajú rôzne odrody, nielen bieleho, ale aj červeného a ružového vína, bude pre vás vhodná viaczónová vinotéka. Má totiž dve nezávislé teplotné zóny - v hornej a dolnej časti, ktoré sú od seba oddelené priečinkom. Teplota v každej časti je tak prispôsobená nápoju, a preto nehrozí zníženie jeho kvality.
Vinotéky podľa umiestnenia

Vstavané
Ak máte radi čisté línie a chcete, aby bola vinotéka elegantnou súčasťou kuchynskej linky, poobzerajte sa po vstavanej. Nezabudnite si pritom overiť hĺbku spotrebiča, aby sa nestalo, že vám bude vytŕčať, pretože sa do priestoru nezmestí. Rátajte navyše aj priestor pre kábel vinotéky a priestor na vzduchovú cirkuláciu, ktorú vinotéka potrebuje vzadu. Ak by bola príliš natlačená k stene, hrozilo by jej skoré prehriatie.

Voľne stojace
V tomto prípade nejde ani tak o dizajn ako o praktickú stránku umiestnenia. Iný typ je totiž vhodný do chladného pivničného priestoru, ako napríklad do obývacej miestnosti v byte.

Existujú orientačné ukazovatele, respektíve triedy, ktoré určujú, v akej teplote okolitého prostredia môže spotrebič optimálne pracovať. Určujú to tzv. klimatické triedy. Sú štyri a označujú sa veľkými písmenami:

SN: od +10°C do + 32°C
N: od +16°C do + 32°C
ST: od + 18°C do + 38°C
T: od + 18°C do + 43°C

V prípade, že sa stretnete s viacerými údajmi naraz na jednom spotrebiči, znamená to, že vinotéka je vhodná do viacerých prostredí s rôznymi výkyvmi teplôt.

Ďalšie parametre vinoték


Teplo
Rátajte aj s teplom v zadnej časti vinotéky, preto ju neodporúčame umiestniť napríklad v blízkosti izbových kvetov.

Hmotnosť
Zvážte hmotnosť vinotéky pri plnom naložení. Platí to najmä vtedy, ak sa ju napríklad chystáte postaviť na nábytok alebo na ďalší spotrebič.

Umiestnenie vinoték
Umiestnite ju tak, aby na ňu nemalo dopad priame slnko či svetlo zvonku, inak sa bude zbytočne zahrievať a víno môže vplyvom UV lúčov stratiť hodnotu.
Myslite aj na pohodlné otváranie dvierok, či celkový prístup k chladničke pri manipulácii s vínom.

Vinotéky podľa dizajnu

Samozrejme, že tento parameter sa odvíja najmä od prostredia, kam potrebujeme vinotéku umiestniť.
Zvyčajne ich nájdeme v nerezovej úprave, lesklé čierne alebo s dizajnom dreva. Dbajte aj na kvalitu rukoväte, aby nebola nepomerne malá, keďže dvierka silno tesnia a na otvorenie treba väčší ťah.
Sklo na dvierkach býva matné, priehľadné, prípadne tónované. Police na víno ponúkajú drevené, zvlnené chrómové či drôtené. Medzi kvalitnejšie rozhodne patria chrómové a ideálne sú drevené, keďže ľahšie odolajú prípadnej vlhkosti či rozliatej tekutine. Navyše, pôsobia elegantnejšie.

Vinotéky podľa energetickej triedy

Na energetickom štítku, ktorý musí mať každý spotrebič podľa zákona viditeľne nalepený, výrobca uvádza energetickú triedu. Označuje zaradenie do skupiny podľa energetickej náročnosti prevádzky spotrebiča. Spotreba je uvádzaná za plnej prevádzky, pri ideálnych podmienkach (pri teplote okolia 20 ° C a pri naplnení kapacity na 70%). V niektorých prípadoch sa k spotrebiču pridávajú aj informácie o dennej spotrebe. K najúspornejším patria spotrebiče s dennou spotrebou od 0,29 kWh za 24 hodín až po 0,91 kWh/24 hod.
Energetická trieda predstavuje údaj o energetickej hospodárnosti, označuje sa poradím abecedy – teda písmenami A až G, pričom trieda A je najúspornejšia.
V triede A sa navyše môže udávať aj znamienko „+“ (plus) podľa toho, ako ho výrobca prispôsobil technickému vývoju z hľadiska energetickej úspornosti.

Vinotéky podľa kapacity

Nielen objem vinotéky je orientačným údajom pri výbere. Dôležitý je aj údaj o počte umiestnených fliaš.
Najmenšie vinotéky pojmú 6 až18 fliaš s kapacitou 0,75l. Väčšie majú kapacitu aj na vyše 200 fliaš.
Ideálnym riešením je kombinovaná polica s možnosťou vertikálneho umiestnenia fliaš (napr. už otvorených). Vhod padne aj nastaviteľná vzdialenosť medzi policami pre individuálne rozloženie fliaš inej hrúbky.

Zopár rád na záver

  • víno uschovajte v čo najtmavšom priestore – nemá rado svetlo
  • víno nikdy nevystavte výkyvom teploty, teplu ani mrazu
  • ukladajte víno do horizontálnej alebo šikmej polohy
  • s vínom hýbte čo najmenej, nemá rado otrasy
  • vyhnite sa nadmernej vlhkosti, ktorá by prenikla cez korkovú zátku a znehodnotila nápoj
  • ak sú fľaše uložené v domácej vinotéke, vyhnite sa častému otváraniu dverí

Optimálna teplota pre jednotlivé druhy

Druh vína     Odporučená teplota
Šumivé vína    4 – 6 °C
Mladé biele víno    7 – 9 °C
Likérové víno    6 – 8 °C
Biele víno    8 – 10 °C
Ružové víno    9 – 11 °C
Vyzretejšie červené víno    16 – 18 °C
Červené víno    13 – 15 °C

 

 

Publikované: 09. 09. 2016

Vyberáme z NAY magazínu

Všetky články NAY magazínu

Hore