Ako vybrať mrazničku

Tešiť sa z domácich letných jahôd v zime dnes dokážeme len vďaka mrazničkám. Sú to spotrebiče, ktoré nám dovoľujú výrazne predĺžiť životnosť potravín. Nemali by preto chýbať v žiadnej domácnosti. Ako pri iných elektrospotrebičoch, aj pri výbere mrazničky sa zameriavame na spotrebu energie, kvalitu či objem. Dôležitým kritériom je samozrejme i cena, no je dobré, ak si uvedomíme, že počiatočná vyššia investícia môže už onedlho „zarobiť“ peniaze späť v podobe šetrenia energiou.

Ako vybrať mrazničku

Rýchly sprievodca pri výbere mrazničky

  • Jedným z najdôležitejších kritérií je kapacita. Treba vziať do úvahy počet osôb v domácnosti, ale aj to, aké sú vaše stravovacie návyky či životný štýl. Ak ste vášnivý záhradkár či chovateľ, potom môžete siahnuť aj po väčších kapacitách. V priemere sa počíta so 45 litrami na osobu.
  • Mraznička produkuje do okolia určité teplo, preto je vhodné zabezpečiť jej aspoň menší priestor a nepritlačiť ju príliš do rohov miestnosti. Podľa miesta si preto treba zvoliť jej veľkosť.
  • A podľa miesta, kde bude mraznička stáť, sa odporúča zvoliť si aj klimatickú triedu. Tá udáva prevádzkovú teplotu okolitého prostredia od Subnormálnej po Tropickú, teda od 10 po 43°C.
  • Na výber máte zásuvkový (skriňový) typ mrazničky, alebo pultový (truhlicový). Zásuvkový je prehľadnejší a pultový ponúka zase väčšiu kapacitu.

Základné parametre pri výbere mrazničky

Umiestnenie

Dobre si premyslite, kde bude mraznička stáť. Ak má byť súčasťou menšej špajze, musí mať priestor na otvorenie dvier. Ak váš vyhradený priestor nedisponuje väčšími rozmermi na samostatnú mrazničku, dá sa vybrať z viacerých iných možností.

  • Voľne stojaca – mrazničku môžete umiestniť na hocijaké miesto, podľa potreby ju i premiestniť. Netreba zabúdať, že mraznička by mohla s ostatným nábytkom v kuchyni ladiť.
  • Zabudovaná – spotrebič je súčasťou kuchynskej linky a je perfektne skrytý v rade dvierok. Mrazené výrobky máte takto stále po ruke a netreba sa starať o dizajn mrazničky. Potrebuje však pre svoje správne fingovanie zabezpečiť okolo seba určitý priestor, aby nedochádzalo k prehrievaniu. Mraznička totiž produkuje teplo do okolia.

Energetická trieda

Z rozmedzia energetických tried A – G by mala trieda mrazničky patriť k radu A. Trieda A sa navyše delí ešte do ďalších energetických tried, ktoré charakterizujú znamienka „+“ (PLUS). Vyšší počet plusov je len výhodou – napokon, ide o vaše peniaze. Energiu šetriaca trieda A s troma plusmi sa považuje za najšetrnejšiu.

Trieda mrazničky – udáva sa počtom hviezdičiek. Vraví o tom, v akej teplote sa nachádzajú potraviny počas procesu mrazenia.

Štyri hviezdičky hovoria o zmrazení na -18 °C či menej. Táto teplota sa považuje za najvhodnejšiu pre hlboké zmrazenie potravín. Spravidla k nemu dochádza v priebehu 24 hodín.

Tri hviezdičky sú vhodné pre potraviny, ktoré sú už zmrazené.

Okolité prostredie

Nie je dobré nechávať mrazničku vystavenú zbytočne vysokým teplotám. Či už na miestach, kam dopadá slnko, alebo v extrémne prehriatych miestnostiach. Môže tiež dôjsť k jej prehriatiu a následnému poškodeniu. Takýto výrobok sa potom len veľmi ťažko reklamuje. Neodporúča sa preto umiestniť ju v blízkosti radiátora, ale ani v klasicky vykúrenej miestnosti. Čím je teplota v izbe menšia, tým je i spotreba elektrickej energie nižšia. Ideálne sú preto pivnice, vstupné haly či chodby.

Z toho dôvodu sú pre mrazničky odporúčané klimatické triedy, ktoré určujú vhodné vonkajšie teploty pre mrazničku. Ak technické špecifikácie obsahujú dve a viac nasledujúcich tried, hodia sa pre celú škálu určených teplôt. Trieda SN-N napríklad znamená, že rozsah teplôt môže byť od 10 do 32 stupňov Celzia. Bohužiaľ, čím je vyššia klimatická trieda, tým sa spotrebuje viac energie.

  • SN (Subnormálna trieda) 10-32 °C
  • N (Normálna trieda) 16-32 °C
  • ST (Subtropická trieda) 18-38 °C
  • T (Tropická trieda) 18-43 °C

Objem

Kapacita mrazničky sa udáva v litroch a na osobu sa ráta s kapacitou zhruba 40-50 litrov. Ak však pestujete vlastné plodiny, alebo chováte domáce zvieratá, potom si pri výbere mrazničky môžete túto hodnotu i zdvojnásobiť.

Čo sa však všeobecne veľkosti týka, z ekonomického hľadiska je najlepšie, keď je mraznička menšia a plná. Veľká mraznička, no poloprázdna, spotrebuje na svoj chod viac energie.

Typy mrazničiek podľa usporiadania

  • Zásuvková mraznička – v tomto usporiadaní má mraznička podobný systém otvárania ako skriňa. Dvere sú vo vertikálnej polohe. Vďaka jednotlivým zásuvkám si môže používateľ prehľadne usporiadať jednotlivé typy mrazených potravín. Zásuvky totiž často obsahujú malý priestor na štítky s označením, čo sa v nich nachádza (mrazené ovocie, mrazená zelenina, bravčové mäso, hovädzie mäso, atď). Spravidla sa však odporúča ukladať do horných častí čerstvejšie potraviny pripravené na zmrazenie. Niektoré mrazničky majú zásuvné koše, no z tých sa zmrazené jedlo ťažšie vyberá. Kvalitnejšie typy mrazničiek disponujú plastovými zásuvkami. V porovnaní s nasledujúcim typom, pultovým, však majú menšiu kapacitu a ťažšie sa do nich vkladajú väčšie mrazené kusy.
  • Pultová mraznička – vyznačuje sa väčším úžitkovým priestorom ako zásuvková mraznička. Rovnako má menšiu spotrebu energie, čo sa pripisuje lepšej izolácii pri otvorení. Studený vzduch z dolných častí totiž tak rýchlo neunikne. Hoci sú tu však tiež určité oddelenia na potraviny, niektorým môže predsa len zásuvkový spôsob usporiadania viac vyhovovať. Na druhej strane, mrazničky tohto typu mávajú i kolieska, čiže sa s nimi dá ľahko manipulovať, čo môže používateľ oceniť v prípade, že chce poriadne poupratovať. Dvierka sa vyklápajú horizontálne, no obsahujú špeciálne pánty, ktoré ich udržia v rôznych polohách. Tento typ mrazničky sa hodí pre všetkých, ktorí žijú vo veľkých domácnostiach, prípadne na vidieku.
  • Vstavané mrazničky – ako všetky vstavané spotrebiče, aj tieto sú určené pre zabudovanie do kuchynskej linky. Môžu byť pritom plne zabudované, kedy predné dvere majú farby celej kuchyne, alebo aj čiastočne zabudované, napríklad s nerezovými dverami. Takéto mrazničky sú odolnejšie, keďže odvod tepla je zo zabudovanej linky náročnejší.

Ďalšie parametre výberu mrazničky

Mraziaci výkon – ide o údaj, ktorý hovorí o množstve potravín s teplotou okolo bodu mrazu, ktoré dokáže mraznička zmraziť na teplotu -16 až -18 °C počas 24 hodín. Pri mrazničkách, ktoré majú otváranie dverí vpravo či vľavo, hovoríme spravidla o 10 kg/24 hod. Jeden z najvyšších údajov, teda až 40 kg/24 hod, sa nachádza pri výkonných pultových mrazničkách.

Skladovacia doba pri výpadku prúdu – údaj hovorí o tom, ako dlho dokáže mraznička uschovať potraviny mrazené po tom, ako sa odpojí od elektrickej energie. Tento časová interval sa hýbe v rozmedzí 10 - 70 hodín. Pri zásuvkových typoch mrazničiek je to menšia hodnota ako u pultových. Sú totiž konštruované tak, aby udržali teplotu dlhšie. Ide o výhodu počas náhodnej zástavy elektrickej energie. Potraviny sa neznehodnotia len tak, v priebehu pár hodín.

Aké iné vlastnosti mrazničky si všímať

Zrýchlené zmrazenie – inak nazývané aj super mrazenie. Táto funkcia vám umožní rýchlo zmraziť čerstvo vložené potraviny. Oceníte ho v momentoch, kedy dáte do mrazničky viacero potravín.

No frost – názov systému zabraňujúcemu námraze. Ochráni vás pred častým odmrazovaním mrazničky. Rovnako však tým sporá i energiu, pretože zariadenie nemusí neustále akoby domrazovať potraviny. Neodmrazená mraznička tak spotrebuje viac energie už v momentoch, kedy námraza presahuje 5 mm.

Alarm – hovoríme o zvukovej a svetelnej signalizácii v prípade, že necháte otvorené dvierka. Ozýva sa v prípade, že sa zvýši teplota nad určitú zadanú hranicu. Tento stav môže spôsobiť ešte horšie situácie, ako otvorená chladnička. Pri mrazničkách sú totiž teploty ešte nižšie a mraznička musí vynaložiť veľa úsilia, aby neustále dorovnávala

Typ ovládania

Manuálne ovládanie – sila mrazenia sa zadáva ručne, teda pomocou tlačidiel či mechanického ovládania, zvyčajne pomocou kolieska s prehľadnou rotáciou vľavo a vpravo podľa zodpovedajúcou nižšej a vyššej teplote mrazenia.

Moderné technológie však ponúkajú už aj mrazničky s dotykovým ovládaním, kde absentujú mechanické časti či tlačidlá. Senzory iba rozoznajú, že ide o dotyk a reagujú na tento vstup príkazov.

Publikované: 11. 09. 2014

Vyberáme z NAY magazínu

Všetky články NAY magazínu

Hore